Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Καθησυχαστική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο της αξιολόγησης



Τη δέσμευση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η εκπρόσωπός της Ανίκα Μπράιτχαρντ τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινδυνολογία. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, για τα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία το χρέος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM. «Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. 
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ανέφερε πως η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τονίζει πως είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει κανείς να σκέφτεται άλλα πιθανά σενάρια, όπως δηλαδή αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά. «Το Ταμείο έχει υποστηρίξει ότι θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» υπενθύμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής, γι 'αυτό και είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε “τι εάν”».
Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένουν στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία από την Κομισιόν με στόχο την άρση των όποιων εμποδίων και την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με τα μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, και από το χώρο της οικονομίας, να δείχνουν ότι ουδείς αυτήν τη στιγμή δεν επιθυμεί την επαναφορά ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ελληνικής κρίσης χρέους, η Αθήνα θεωρεί ότι έχει στείλει το δικό της μήνυμα πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως έγραψε και στο χθεσινό του φύλλο το Documento, είναι έτοιμο σε μία κίνηση καλής θέλησης να τα εντάξει ονομαστικά εντός του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί και στην ποσοτικοποίησή τους. Αν η πρωτοβουλία που αναμένεται από πλευράς του Γιούνκερ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη κάποια δημοσιεύματα θέλουν την Κομισιόν να ζητά από την Αθήνα συγκεκριμένες κινήσεις όπως η άρση των περιορισμών όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η μείωση του αφορολόγητου και η επίσπευση των αλλαγών στην ενέργεια. 
Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση αποκλείει το Μαξίμου είναι τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται εκ νέου στον Τύπο. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έκανε λόγο για «κατασκευασμένα σενάρια». «Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: