Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Υπερ-μέρισμα 1,8 δισ. ευρώ με τη σφραγίδα των Θεσμών


Όχι νέα μέτρα το 2018. Τι συμφώνησαν κυβέρνηση - Θεσμοί στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε σήμερα.
 

Κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν τελικά στην εκτίμηση ότι η τρέχουσα δημοσιονομική χρήση θα κλείσει με πρωτογενές υπερπλεόνασμα που επιτρέπει τη διανομή μεγαλύτερου κοινωνικού μερίσματος, και ότι την επόμενη χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, καλύπτοντας τον μνημονιακό στόχο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στις συζητήσεις, οι Θεσμοί συμφωνούν ότι φέτος (το 2017) θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς ( ο οποίος είναι 1,75%).

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για διανομή κοινωνικού μερίσματος, αντί του περίπου 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ακόμη, οι Θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι πλέον δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, αλλά την εφαρμογή των υφισταμένων.

Το μέρισμα

Με το κλείσιμο του κεφαλαίου του προϋπολογισμού του 2017 και την αποδοχή από μέρους των θεσμών ότι το πλεόνασμα φέτος θα φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ, αντί του προϋπολογισμένου 1,75% στο πρόγραμμα και του 2,2% του προβλέπει το προσχέδιο, ανοίγει ο διάλογος για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με το περιθώριο πλέον να φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Σin αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα, έκτακτο εφάπαξ επίδομα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια ανέργους, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου. Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχει και κάποια έκπληξη που, δεν αποκαλύπτουν προς το παρόν.

Μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πού θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα, ώστε να μην υπάρξει κανείς αστερίσκος και καμία αντίρρηση, όπως συνέβη πέρυσι. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στις 4 Δεκεμβρίου, που φαντάζει εφικτός, μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης. Οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν και θα επιστρέψουν στα τέλη Νοεμβρίου για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, ενώ στο μεταξύ διάστημα θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις αλλά και συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με τα συναρμόδια υπουργεία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: