Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Πράσινο φως των δανειστών για τα 800 εκατ. -Σε εκκρεμότητα το υπερπλεόνασμαΣε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών με τους θεσμούς ενόψει τρίτης αξιολόγησης.

Ετσι, την Πέμπτη το πρωί συνεδριάζει ο ESM ο οποίος θα εγκρίνει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Νοεμβρίου.
«Πήγαμε καλά και περιμένουμε μετά το EWG και το ESM, την Πέμπτη να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των υπολοίπων 800 εκ. ευρώ. Είναι τυπικό» σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με όσα είπε μετά την συνάντηση,  οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
«Εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Σεπτέμβριου, εκ των οποίων το 1,25 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος» έλεγε ο ίδιος παράγοντας.
«Με μεγάλη προσπάθεια πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες. Το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι’ αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017». τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι πλέον, η Αθήνα με τα 800 εκατ. ευρώ του ESM και άλλα 400 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκκαθάριση άλλου 1,2 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ως προς τον προϋπολογισμό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για το 2017 «όλοι συμφωνούν ότι πάμε πολύ υψηλότερα από το στόχο».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νεότερες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ ανεβάζουν το υπερπλεόνασμα πολύ πάνω από το 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο στην συνάντηση με τους δανειστές δεν συζητήθηκε το πού θα πάει το μέρισμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση καθώς πρέπει πρώτα να δουν πού θα «καθίσει» το υπερπλεόνασμα και κατόπιν να συζητηθεί το πού θα κατευθυνθεί. «Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο» σχολίαζε ο ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.
«Είναι κοινή εκτίμηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση. Και η υπέρβαση θα είναι μεγάλη» σημείωνε ο ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Ερωτηθείς «πού θα πάει το μέρισμα» απάντησε: «Δεν συζητήθηκε. Συζητήθηκε το μέγεθος του αποτελέσματος και είναι κοινή η εκτίμηση ότι υπάρχει υπέρβαση».
Αναφορικά με το 2018 και με φόντο πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια «βλέπουν» απόκλιση έως και 600–700 εκατ. ευρώ, ο εν λόγω αξιωματούχος απάντησε ότι «πήγαν πάρα πολύ καλά οι συζητήσεις» και δεν επιβεβαίωσε ότι τέθηκε ζήτημα «τρύπας» στα έσοδα.
Η εκτίμησή του μάλιστα ήταν ότι η σχετική συζήτηση για το 2018 πιθανόν να κλείσει και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κάποιες σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πάντως, η σημερινή παρουσία του ΔΝΤ ήταν μάλλον… διακριτική, καθώς δεν φαίνεται να εμπλέκεται στην κουβέντα για δημοσιονομικά αφού το Ταμείο εκτιμά ότι καλύπτεται ο στόχος του 2,2%.
Οι συναντήσεις των Θεσμών την Τρίτη
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 διαμορφώνεται ως εξής:
• 09.30 Ενέργεια – Γ. Σταθάκης
• 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα – Δ. Παπαδημητρίου
• 12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός) – Δ. Παπαδημητρίου, Ε.Τ σακαλώτος, Σ. Κοντονής, Ε. Αχτσιόγλου
• 14:30 Επισκόπηση προγράμματος – Ε. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος
http://www.iefimerida.gr/news/371261/prasino-fos-ton-daneiston-gia-ta-800-ekat-se-ekkremotita-yperpleonasma

Διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια: