Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΡΓΗΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ



Αγωνία για τα μέτρα λιτότητας εξέφρασαν χιλιάδες πολίτες με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Στο Σύνταγμα χιλιάδες λαού κατέθεσαν μνημόνιο οργής. Σε ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, δήλωσαν "παρών" άνθρωποι κάθε ηλικίας Φουντώνει και εξαπλώνεται το κίνημα των "Αγανακτισμένων". Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας πλημμύρισαν χθες το κέντρο της πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας δυναμικά και με εντυπωσιακό παλμό κατά του μνημονίου, των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, της λιτότητας, της ανέχειας και της ανεργίας.
Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε όγκο αυτήν της περασμένης Κυριακής, καθώς εκτιμάται πως οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τις 100.000 (σ.σ. Οι εκτιμήσεις άλλων μέσων, αλλά και γνωστού τηλεσκηνοθέτη σε δήλωσή του στην "zougla" ανεβάζουν τον αριθμό σε 500.000).  Η λαοθάλασσα εκτεινόταν στη Λεωφόρο Αμαλίας, στις οδούς Ερμού, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου και σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Κοινοβούλιο.
Τα πανό πολλαπλασιάστηκαν και απέκτησαν περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο με προτάσεις όπως: επιστροφή των κλεμμένων για να πληρωθεί το χρέος, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, κληρωτοί βουλευτές κατά 50% για δύο χρόνια, επιτροπή λογιστικού ελέγχου κ.ά.
Αλλά και τα συνθήματα έγιναν πιο ευρηματικά: "Από την Ελλάδα ως την Ισπανία όλη η Μεσόγειος θα γίνει μια πλατεία", "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς", "Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Εδώ και κάθε μέρα εδώ, ελάτε εσείς να ζήσετε με 500 ευρώ", φώναζαν οι νέοι για τις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά.
Ηδη το κίνημα των "Αγανακτισμένων" εξαπλώνεται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας με λαϊκές συνελεύσεις να πραγματοποιούνται σε πλατείες στη Νέα Σμύρνη, στου Ζωγράφου, στο Μπραχάμι, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι, στον Βύρωνα, στον Πειραιά, στον Νέο Κόσμο, στη Νέα Ιωνία, στη Νίκαια και αλλού.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες που διαδηλώνουν, οργανώνονται ολοένα και περισσότερο. Οι σκηνές πάνω στην Πλατεία Συντάγματος πολλαπλασιάζονται, ενώ ολοένα και περισσότεροι πολίτες κάθε ηλικίας εγγράφονται στις διάφορες ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν.
Ενδεικτικό είναι πως χθες για πρώτη μέρα λειτούργησε μεγαφωνική εγκατάσταση στο Σύνταγμα, από όπου μια κοπέλα διάβαζε τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης στους συγκεντρωμένους.
Οι "Αγανακτισμένοι" είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει και της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, χαρακτηρίζοντας στο ψήφισμά τους την ημέρα της κατάθεσής του "ημέρα τέλους της κυβέρνησης".
Συμμετοχές
Εκατοντάδες πολίτες πέρασαν χθες από τον πάγκο της γραμματείας όπου είχε στηθεί ένα κουτί για τις πολιτικές προτάσεις όσων ήθελαν να συνεισφέρουν στον διάλογο. Πολλές ήταν και οι συμμετοχές και στην "τράπεζα χρόνου" που έχει στηθεί πάνω στην πλατεία με ανθρώπους κάθε ιδιότητας να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της θέλησης του κόσμου να πάρει μέρος ήταν και η συμμετοχή του 77χρονου συνταξιούχου Θανάση Ερμέλη από τη Νίκαια σε ένα από τα χθεσινά θεατρικά δρώμενα. "Συμμετέχω γιατί μου κόψανε τη σύνταξη", είπε στο "Εθνος".
Μέχρι πολύ αργά χθες τη νύχτα χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν στην Πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα και διαδηλώνοντας.
Γιάννης Φώσκολος
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: