Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Συνταγματικό το Μνημόνιο απεφάνθη το ΣτΕ


Δημοσιευμένη  εικόνα

Τελικά το μόνο που έχει μείνει όρθιο σ' αυτόν τοντόπο είναι τα ερπετά!
Κανένα ίχνος αντισυνταγματικότητας δεν βρήκε στο Μνημόνιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως απεφάνθη σήμερα στην τελευταία της διάσκεψη. Σύμφωνα με τους δικαστές, η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα τηρεί το γράμμα του νόμου και του Συντάγματος ενώ... υποστηρίζουν πως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δικαιολογούνται δεδομένου της οικονομικής κρίσης.


Οι δικαστές, αποφάσισαν πως η σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Χαρακτήρισαν συμβατές με το Σύνταγμα τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα ενώ το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου τα όποια νέα μέτρα έρθουν, με βάσει τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις και σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία ενώ θα δημοσιευθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε επιμέρους ζητήματα, υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών.

Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Η ολομέλεια του ΣτΕ δεν «είδε» παραχώρηση εξουσίας σε ξένες δυνάμεις αναφορικά με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και αντίθετα αποφάσισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Πηγη: Ελευθεροτυπία 21/06/2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΟΣ Στηρίζουν το Μεσοπρόθεσμο

Αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν θα συμμετάσχουν στην ολομέλεια της βουλής για την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου!!!

'Άρθρο 24:Λειτoυργία της Ολομέλειας της Boυλής
1. H Ολομέλεια της Boυλής συζητεί και αποφασίζει με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που ορίζουν το Σύνταγμα και o Kανoνισμός της Boυλής.
2. Aν τo Σύνταγμα ή o Kανoνισμός δεν oρίζoυν διαφoρετικά, η Oλoμέλεια της Boυλής δεν μπoρεί να απoφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Boυλευτών, η oπoία δεν μπoρεί επίσης να είναι μικρότερη από τo ένα τέταρτo (1/4) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. Σε περίπτωση ισoψηφίας η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται και μετά νέα ισoψηφία η πρόταση απορρίπτεται.

Κοινοβουλευτικές ομάδες-Έδρες

ΠΑΣΟΚ 155
ΝΔ 86
ΚΚΕ 21
ΛΑΟΣ 15
ΣΥΡΙΖΑ 9
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 14

Σύνολο 300 Αν είναι παρόντες όλοι τότε απόλυτη πλειοψηφία = 151

ΑΝ Απόντες ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ τότε 300-45=255 άρα απόλυτη πλειοψηφία = 128