Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Διαγράψτε το χρέος της Ελλάδας

 Να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας και να δημιουργηθεί μία ασπίδα διάσωσης για επισφαλείς τράπεζες ζήτησε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ.
Εκτιμά μάλιστα ότι μια ήπια αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων θα δώσει μόνο μια μικρή ανάσα.
"Από καιρό πλέον το ζήτημα δεν είναι το 'εάν' αλλά το 'πώς' για μία πραγματική διαγραφή χρέους", επισημαίνει στην έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας DIE ZEIT, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.
Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τις συμφορές της χωρίς διαγραφή χρεών.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ για μία εξάδα "αποδείξιμες μεταστροφές ή πιρουέτες" στην ευρωπαϊκή της πολιτική, εξαιτίας των οποίων οι χρηματαγορές, όπως σημειώνει, δεν πήραν σαφή μηνύματα.
Προτείνει ακόμα μια "πρωτοβουλία άμεσης διασφάλισης" των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην πληγούν τόσο σκληρά από ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Αυτό, όπως υποστηρίζει, "μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο συμφέρον από μία συνεχή δανειοδότηση της Ελλάδας με αυξημένα ρίσκα μη αποπληρωμής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: