Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αλ. Τσίπρας στο CNN: Μόνη λύση η διαγραφή του χρέους και συνολική ευρωπαϊκή λύση

Συνολική Ευρωπαϊκή λύση με διεθνή διάσκεψη για το χρέος και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους για όλες τις χώρες που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα με την Ελλάδα ζήτησε εκ νέου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη που έδωσε στο CNN.

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι το κούρεμα θα πρέπει να συνοδευτεί «με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές». «Μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο για αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους.
» Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει», εξήγησε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και σημείωσε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους του, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αδιέξοδο ολόκληρη την Ευρώπη.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα, «όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει» και είπε ότι για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. «Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα», η οποία σήμερα «μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εξάλλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν είναι μονάχα συνάρτηση στου εργασιακού κόστους.
Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, αποσταθεροποιεί όλη την Ευρώπη και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup λέγοντας ότι δεν ελήφθη καμία ουσιαστική απόφαση.
«Δεν θα συμφωνήσω με την ιδέα ότι αν μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε επίπεδα Ινδίας ή Πακιστάν ή Μπαγκλαντές, τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Διότι αν ήταν έτσι, αυτές οι χώρες που σας προανέφερα θα είχαν την πιο ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές και να πάψει η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα «με επενδύσεις ευρωπαϊκές» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Αυτό όμως, παρατήρησε, «δεν είναι το σχέδιο της κ. Μέρκελ».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Φανταστείτε τις γεωπολιτικές συνέπειες, όχι μόνο τις οικονομικές, από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα οδηγούσε σε ένα ντόμινο και στη διάλυση στην πραγματικότητα, δηλαδή, στην αρχή του τέλους της ευρωζώνης».
«Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «γι’ αυτό απαιτούμε να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να οδηγηθούμε σε βιώσιμες λύσεις τόσο για το χρέος, όσο και για την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: