Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες - Ώρες αγωνίας για την Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο Eurogroup, η απόφαση του οποίου θα κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας έχει ξεκινήσει. Ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τρίωρη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στην οποία συμμετείχανκαι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το Eurogroup και κυρίως να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες λοιπόν κορυφώνονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για ελληνικό ζήτημα, ενώ στο τραπέζι πέφτουν από σήμερα τα πιθανά σενάρια που θα οδηγήσει σε λύση και θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει tovima.gr η ελληνική πλευρά θα παρουσιαστεί το κόστος, των διαφόρων λύσεων που προτείνονται για το ελληνικό χρέος και όσο θα επιβαρυνθεί κάθε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ θα ξεκαθαρίσει και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Σίγουρα οι χώρες του Νότου της Ευρώπης, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πρόοδος στις συνομιλίες λέει η κυβέρνηση – Συγκρατημένη αισιοδοξίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου η αγωνία έχει φτάσει στο «κόκκινο», καθώς τη Δευτέρα κρίνεται αν η χώρα θα πάρει χρηματοδοτική ανάσα ή αν θα καταρρεύσει. Ενδεικτικό της έντασης που αισθάνεται ο πρωθυπουργός είναι πως δεν επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά παρέμεινε στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πάντως μετά από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρατάει χαμηλούς τόνους, αν και δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος πως τη Δευτέρα η Ελλάδα θα πάρει τη δόση.

Μέρκελ: Τη Δευτέρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία

Κλίμα αισιοδοξίας όμως υπάρχει και στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει πως τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθέι λύση για την Ελλάδα..Η ίδια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υποστήριξε πως όλοι εργάζονται εντατικά προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για την Ελλάδα, αφού η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες υποχρεώσεις της.

Γιούνκερ: Η τηλεδιάσκεψη είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ευελπιστεί πως στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα και τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία και η Ελλάδα θα πάρει τη δόση.

Πιθανές λύσεις για τη χρηματοδότηση

Από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και από τις συνομιλίες που υπάρχουν, ως πιθανότερες λύσεις για τη χρηματοδότηση είναι η μείωση επιτοκίων (70 με 90 μονάδες βάσης) στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες για μείωση του χρέους κατά 15 δισ. Ευρώ. Η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα, καθώς και η10ετής αναβολή πληρωμής τόκων στον Μηχανισμό Στήριξης -EFSF-.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: