Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΕΛΛΑΔΑ



Του Γ. Μαλούχου
Γι αυτούς που δεν είχαν ως τώρα αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ίσως το χθεσινό βράδυ να ήταν – επιτέλους – εκείνο που τους άνοιξε τα μάτια: η Γερμανία εκβιάζοντας και ασκώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική, απομάκρυνε εκ νέου τη «λύση» που άπαντες οι υπόλοιποι επιζητούν για το ελληνικό πρόβλημα – κι αυτό, ότι η Γερμανία έκλεισε τον δρόμο, είναι πλέον η βασική κοινή θέση στο σύνολο σχεδόν των διεθνών αναλύσεων.
Η Γερμανία κάνει πόλεμο στην ελληνική υπόθεση – δεν έχει πια αμφιβολία γι αυτό κανείς. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί σε όσους δεν είχαν ως τώρα αντιληφθεί τι συμβαίνει, είναι το «γιατί». Γιατί  το Βερολίνο οδηγεί για μία ακόμη φορά τα πράγματα στα άκρα. Η εύκολη και ίσως προφανής απάντηση είναι ότι δεν θέλει να πληρώσει. Η απάντηση όμως αυτή είναι επιδερμική και ανεπαρκής: πρώτον, επειδή παρά τους μύθους, ούτε ως τώρα πληρώνει – αντίθετα, βγάζει πολλά δισ.  ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προηγούμενου κουρέματος…
Η ουσιαστική απάντηση είναι ότι η Γερμανία, όσο η κρίση βαθαίνει, αισθάνεται ότι γίνεται – και πράγματι γίνεται – όλο και πιο ισχυρή. Η γερμανική ηγεμονία ενισχύεται μέσα από την επέκταση και την εμβάθυνση της κρίσης. Οτι μέσα από τη διαδικασία αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος η ηγεμονική πολιτική της τόσο στο σύνολο της ευρωζώνης, όσο και, κυρίως, στην ίδια την Ελλάδα, την οποία ετοιμάζεται τώρα να αγοράσει τζάμπα και να εγκαταστήσει εδώ άμεση πλέον δική της πολιτική, εκτελεστική και οικονομική διοίκηση, κάτι που θα συμβεί με τον ερχομό της δόσης, πιθανώς μετά τις αποφάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.
Η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της μεγιστοποιούν τα οφέλη του Βερολίνου από την ελληνική καταστροφή, παίζοντας με τη φωτιά. Αυτό συνέβη και χθες, όπως και πολλές άλλες φορές. Και αν αυτό η Ελλάδα δεν το αντιληφθεί, και δεν αποφασίσει να το αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο με όλους τους κινδύνους που ασφαλώς συνεπάγεται, η χώρα αυτή, πλέον, απλώς δεν υπάρχει.

Δυστυχώς για τον κύριο Σαμαρά, που όντως αντιστάθηκε στους Γερμανούς ως αρχηγός της ΝΔ, ως Πρωθυπουργός δεν έπραξε το ίδιο.
Τώρα, οι «φίλοι» του από το Βερολίνου, τον φέρνουν τελεσίδικα μπροστά στο κόστος των επιλογών του, οι οποίες ήταν ακριβώς αυτές που επιθυμούσε η Γερμανία για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από την κρίση.
Οι (ελληνικές) επιλογές, έγιναν. Τώρα, έρχονται τα (γερμανικά) οφέλη, μέσα από μία κρίση που βαθαίνει τόσο ώστε να τα μεγιστοποιήσει, αλλά όχι και να θέσει σε κίνδυνο το γερμανικό οικοδόμημα... Φυσικά, στο τέλος, δεν θα τους βγει αυτό το ευρύτερο παιγνίδι με τη φωτιά. Την Ελλάδα όμως, που ούτε θέλησε, ούτε μπόρεσε να δει τι συμβαίνει, ούτε τόλμησε να αντισταθεί, θα την έχουν ισοπεδώσει… 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: