Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Bloomberg: Η Λαγκάρντ γούρλωσε τα μάτια της όταν άκουσε τη λύση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα Πηγή: Bloomberg: Η Λαγκάρντ γούρλωσε τα μάτια της όταν άκουσε τη λύση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

Σε κεντρικό του άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg χαρακτηρίζει αποτυχία το πρόσφατο Eurogroup και περιγράφει πώς αντέδρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν άκουσε τις λύσεις που πρότειναν για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Την άποψη ότι, η Ελλάδα θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση ελάφρυνση του χρέους της διατυπώνει σε κεντρικό άρθρο το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι, εάν δεν δεχτούν οι πιστωτές να χάσουν τώρα κάποια από τα χρήματά τους, θα τα χάσουν όλα μέσω μιας άτακτης χρεοκοπίας και έξοδο από το ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η αποτυχία να αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης ήταν εμφανής και στις 12 Νοεμβρίου όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανέβαλαν για αργότερα την απόφαση για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους στην ρίζα του, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στην κυβέρνηση παράταση ως το 2022 για να φθάσει το επίπεδο του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Μόλις βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν το κατόρθωμά τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Θα προσποιηθούν, όπως επισημαίνει το άρθρο, ότι δεν έχουν εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης και ότι η επιστροφή της χώρας στην φερεγγυότητα μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ «γούρλωσε» τα μάτια της στην συνέντευξη τύπου μετά το τελευταίο eurogroup. Επέμεινε στην διατήρηση του 2020 ως χρονικού στόχου και είχε δίκιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έχουν μια πιο ρεαλιστική συζήτηση σχετικά με το κόστος της ελληνικής διάσωσης και όχι μόνο για χάρη της ακεραιότητας του ΔΝΤ. Επισημαίνει ωστόσο, ότι η αναμονή αυτού του σχεδίου μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013 θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αργά για την Ελλάδα και ενδεχομένως για το ευρώ.

Τέλος, κάνει λόγο για το μεγάλο ρίσκο που πήρε την περασμένη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς για να «σβήσει» όλες τις προηγούμενες αμαρτίες του, όπως αναφέρει το capital.gr.

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αρνηθούν να εξετάσουν την μόνη λύση που μπορεί να έχει αποτέλεσμα – το κούρεμα του χρέους- τότε θα είναι αυτοί που θα έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη αν χάσουν τα λεφτά τους σε περίπτωση χρεοκοπίας, καταλήγει το Bloomberg.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: