Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Στο κάδρο ευθυνών Βενιζέλος και Παπανδρέου

               Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
"Την πρότασή του για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να οριστικοποιήσει την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρότασή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ζητείται διερεύνηση ευθυνών και άλλων πολιτικών προσώπων πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, βάζοντας στο «κάδρο» και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο περιορισμός της έρευνας  αποκλειστικά στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί «στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων".
Λίγο πριν την ανακοίνωση της δικής της πρότασης η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της και την μη αξιοποίηση της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες».

«Ο ελληνικός λαός δεν περιμένει από αυτούς που συγκάλυψαν την υπόθεση της SIEMENS να αποκαλύψουν την αλήθεια. Είναι άλλωστε αυτοί που κατασκεύασαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική συμπαιγνία», η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανυπόστατες διαρροές - κατηγορίες εναντίον του και μιλά επίσης για «έναν ένοχο πανικό που δεν πείθει κανέναν». «Τους λέμε για άλλη μια φορά, πως δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου και πως αυτοί που εξέθρεψαν τη διαφθορά δεν μπορούν να ξανακοροιδέψουν τον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον Σκάι, διευκρίνισε οτι στην πρόταση θα ζητείται η διερεύνηση ευθυνών και για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου, ενώ επισήμανε πως πολιτικές ευθύνες έχει και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Η επιλογή να καεί ο ήδη καμένος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι μια επιλογή εκτόνωσης» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την κατάθεση πρότασης των τριών κυβερνητικών εταίρων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρη Βίτσα στο Mega που ανέφερε πως ευθύνες προκύπτουν και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο πως για τον πρώην πρωθυπουργό προκύπτουν «πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες».

Υπενθυμίζεται πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αναφέρει ότι «ευθύνη έχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι».

«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του. Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις για την πρόταση των τριών κυβερνητικών εταίρων που περιορίζουν τις ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών υπάρχουν και εντός της ΝΔ. Στελέχη εκτιμούν πως ο χειρισμός από τον Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν ο καλύτερος γιατί ενισχύει την εντύπωση πως ξεχάστηκαν οι ευθύνες των υπόλοιπων. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στη Βουλή, βουλευτές της ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσουν στο απυρόβλητο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Σκάι δήλωσε πως «η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά να τεθούν παράμετροι για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Όπως είπε δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έχει πολιτικές ευθύνες καθώς δεν περιόρισε την φοροδιαφυγή.

Η πρόταση των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατατέθηκε τη Δευτέρα και μέχρι τη 15η Ιανουαρίου η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία εάν θα παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις κατηγορίες της νώθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που αρνείται τις κατηγορίες για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ και δηλώνει πως «δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια», αναμένεται να επιστρέψει από την Ολλανδία την Πέμπτη
tvxs.gr/node/115537

1 σχόλιο:

Michael είπε...

Τελικά το παραμύθι περί ευθύνης υπουργών γιατί δεν το καταργείτε? Μήπως σας βολεύει όλους? Όταν το προτείνει ο Σύριζα αντιδρά το ΚΚ και όταν το προτείνουν οι ΑΕΛ αντιδρούν οι υπόλοιποι. Γιατί δεν κάνετε μια ψηφοφορία στην βουλή ανοιχτή ? Και όποιος τεθεί υπέρ της ασυλίας να είναι μετά στην κρίση του Λαού. Δεν το καταλαβαίνω. Και το δημοτικό να είχατε βγάλει θα είχε τελειώσει τώρα αυτό το παραμύθι. Εκτός αν πράγματι είσαστε ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ και μαριονέτες.