Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Alea Jacta Est: Οι "κόκκινες γραμμές" του Φώτη Κουβέλη...έλαβαν τέλος


Του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Έγραφα προ ημερών πως η αναίρεση της "κόκκινης γραμμής" της Δημ.Αρ για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ μετά τη σύσκεψη των αρχηγών και η επικράτηση της άποψης του Γ. Στουρνάρα και της τρόϊκας ήταν ένας Ρουβίκωνας για τον Φώτη Κουβέλη. Οφείλω, τώρα, να το εξηγήσω περαιτέρω, αφού, μάλιστα, έχουν προκύψει νέα (επιβαρυντικά) στοιχεία.
Ως γνωστόν ο Ρουβίκωνας (λατινικό όνομα Rubico) είναι ένας μικρός ποταμός στη Βόρεια Ιταλία, οι εκβολές του οποίου φθάνουν στην Αδριατική. Στη ρωμαϊκή εποχή ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να διαβούν με τις λεγεώνες τους τον ποταμό, κατά την επιστροφή από τις εκστρατείες, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.  Ωστόσο, το 49π.Χ ο Ιούλιος Καίσαρ τον διέβη και συγκρούστηκε με τον Πομπήϊο, αναφωνώντας κατά το διάβα του ποτέμου το περίφημο Alea Jacta Est (ο κύβος ερρίφθη). 'Εκτοτε, η φράση "διέβη τον Ρουβίκωνα" αναφέρεται σε όσους λαμβάνουν μια απόφαση χωρίς επιστροφή.
Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες και ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι...Alea Jacta Est. Όχι, βεβαίως, για κάποια ηρωϊκή κίνηση, ούτε διότι έχει σκοπό να συνεχίσει την εκστρατεία του προς κατάληψη κάποιας...Ρώμης. Αλλά διότι, όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρόεδρος της Δημ.Αρ έχει αποφασίσει να υποστεί όλες τις αναγκαίες πολιτικές ήττες (κάποιοι τις χαρακτηρίζουν διαπομπεύσεις) προκειμένου να παραμείνει εντός κυβέρνησης.
Εν ολίγοις ο Φώτης Κουβέλης επιλέγει την ενσωμάτωση στον κυβερνητικό αστερισμό Σαμαρά (όπου το "άστρο" του έχει ακόμα αξία ως αριστερό άλλοθι) από την "ηρωϊκή" μοναξιά που ενδεχομένως τον οδηγήσει κάποτε στον αστερισμό του Τσίπρα.
Η επιβεβαίωση των παραπάνω ήρθε με τη στάση που -από τις πρώτες κινήσεις και τις πρώτες δηλώσεις- φαίνεται να τηρεί ο κ. Κουβέλης έναντι της πολιτικής διαπόμπευσης του εκλεκτού υπουργού του. Ο Αντώνης Μανιτάκης εξοβελίσθηκε από τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, το σχέδιο διαθεσιμότητας και κινητικότητας που εκπόνησε και που με τόσο καμάρι περιέφεραν όλα τα στελέχη της Δημ.Αρ κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων του Τόμσεν και την διαπραγμάτευση ανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας, αγαπητός στην τρόϊκα και γνωστός για τις ελαστικότατες θέσεις του σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Κουβέλης δέχθηκε (τηλεφωνικά) τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα εκδιωχθεί ο κ. Μανιτάκης, ωστόσο είναι προφανές πως στον επόμενο ανασχηματισμό θα ήταν αστείο να παραμείνει ένας υπουργός, το μείζον χαρτοφυλάκιο του οποίου ως προς την τρόϊκα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα χειρίζεται εφεξής ένας άλλος υπουργός. Πρωτάκουσα πράγματα.
Μετά το χαράτσι, που και φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ (και πιθανότατα άνευ αφορολογήτου ορίου), παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες (Real news και όχι μόνο) δραματικές δεσμεύσεις του κ. Κουβέλη, με τον εξοβελισμό Μανιτάκη καταρρίπτεται και δεύτερη "κόκκινη γραμμή" της Δημ.Αρ.
Εάν ενθυμούμαι καλώς δεν έχει απομείνει κάποια άλλη σοβαρή "στρατηγική ένσταση" ( ιδιαίτερα αφ'  ης στιγμής ο κατώτατος μισθός έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργού). Δεν υπάρχει άλλη "γραμμή Μαζινό" να περάσει η Βέρμαχτ πριν φθάσει στο Παρίσι.
Άρα, ο πρόεδρος της Δημ.Αρ μπορεί, πλέον, να αποχαιρετήσει το Παρίσι και τη Ρώμη...που χάσαμε. Ο Ρουβίκωνας είναι πίσω του αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση...
Πηγή

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Aπό τα εκλεκτά και χρησιμότατα εργαλεία του συστήματος αποδείχτηκε η λεγόμενη "ΔΗΜΑΡ" αγαπητέ Χάρρυ.