Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τα επτά χαράτσια που θα έρθουν μαζεμένα από τον Αύγουστο [λίστα]

Τα επτά χαράτσια που θα έρθουν μαζεμένα από τον Αύγουστο [λίστα]

 

Τσουνάμι φόρων περιμένει τους φορολουγουμένους οι οποίοι μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και κλείνει το οικονομικό έτος, οκτώ φόρους που συνολικά αγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ... Συγκεκριμένα οι πολίτες θα κληθούν το επόμενο διάστημα να καταβάλλουν τους εξής φόρους:
ΦΑΠ 2011
Το ραβασάκι για τον ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί σε περισσότερους από 500.000 φορολογουμένου οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα σημειώματα της Εφορίας θα αποσταλούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον καταβάλλουν σε επτά μηνιαίες δόσεις.

ΦΑΠ 2012
Το σημείωμα της Εφορίας για τον ΦΑΠ του 2012 θα παραλάβουν όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2012 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Και αυτά τα ραβασάκια θα αποσταλούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον καταβάλλουν σε επτά μηνιαίες δόσεις.

ΦΑΠ 2013
Το ραβασάκι της Εφορίας για τον ΦΑΠ 2013 θα παραλάβουν όσοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 εντός σχεδίου ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Χαράτσι ακινήτων
Ηδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αρχίσει να καταβάλουν το συγκεκριμένο φόρο σε πέντε δόσεις.

Φόρος εισοδήματος
Τα σχετικά εκκαθαριστικά έχουν αρχίσει ήδη να εκδίδονται μετά την επιτάχυνση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σε αυτά θα περιέχεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης
Οι κάτοχοι ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνας και αεροσκάφους θα κληθούν με ξεχωριστό εκκαθαριστικό να πληρώσουν το φόρο μέσα στο φθινόπωρο.

Τέλη κυκλοφορίας 2014
Η έναρξη της πληρωμής των τελών κυκλοφορίεας για το 2014 θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Στους παραπάνω φόρους που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε μια περίοδο που η ρευστότητα των νοικοκυριών βρίσκεται στο κόκκινο και η ανεργία κυμαίνεται στο επίπεδο του 27%, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, η οποία για το τρέχον έτος πρέπει να αποδώσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, με βάση τον μνημονιακό στόχο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων υποχρεώσεων θα μετατραπεί σε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για το θέμα είναι εφιαλτικές, καθώς εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία η νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.

Από τους φόρους αυτούς έχουν προϋπολογιστεί τα εξής έσοδα:

ΦΑΠ (2011-2013): 1,5 δισ. ευρώ
Από το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ακινήτων): 1,9 δισ. ευρώ
Από τον φόρο εισοδήματος: 960 εκατ. ευρώ (συν 2,56 δισ. ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 200 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος)
Φόρος πολυτελείας: 150 εκατ. ευρώ
Τέλη κυκλοφορίας: 1,2 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: