Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Όλο το επίμαχο email του Μορς για ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ

Η «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα το επίμαχο email του Ματίας Μορς, με το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Του Σωτήρη Νίκα


«Παρακαλώ δείτε την λεπτομερή αντίδραση της πλευράς και το συμπέρασμα ότι τα...
προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι κατά την άποψή μας βιώσιμα ή ρεαλιστικά και δεν διασφαλίζουν μία διατηρήσιμη λύση από οικονομικής άποψης και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και τις κρατικές ενισχύσεις».
Με την φράση αυτή ξεκινάει το e-mail της τρόικας, με το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το συγκεκριμένο e-mail που έχει στην κατοχή της η «Κ», είχε αποδέκτη τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ στο τέλος η υπογραφή ήταν του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Μ. Μορς.
«Κατά την γνώμη μας» συνεχίζει ο κ. Μορς, που διευκρινίζει ότι μιλά εκ μέρους και τόσο του κ. Π. Τομσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και του κ. Κ. Μαζουχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «η επιλογή του κλεισίματος/ρευστοποίησης θα πρέπει να εξετασθεί για όλες τις επιχειρήσεις».
Αμέσως μετά, ο κ. Μορς προχωράει στις παρατηρήσεις της τρόικας για το σχέδιο κάθε εταιρείας:
ΛΑΡΚΟ
H τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πωλήσει την εταιρεία και να περιμένει ότι ο αγοραστής θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πωλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις Αγίου Ιωάννη/Λάρυμνας και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.
ΕΑΣ
Η τρόικα θέτει το ερώτημα εάν με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι λογικό – από οικονομικής απόψεως – να παραμείνει η εταιρεία ανοικτή ή να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση.
ΕΛΒΟ
Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η περισσότερο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση κατά την τρόικα για την επιχείρηση είναι πως θα πρέπει να πτωχεύσει αμέσως.
Μέτα από όλα αυτά ο κ. Μορς καταλήγει ότι «αναμένει να λάβει τη νέα βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης/εκκαθάρισης των τριών επιχειρήσεων, στα οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια/προτάσεις μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: