Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σε αδιέξοδο το Βερολίνο

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
“ Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της, αλλά αποδεικνύει στην πιο δύσκολη ώρα ότι φροντίζει να το διεκδικήσει και με τον σωστό τρόπο. Κινείται ψύχραιμα, με άριστη διπλωματία και αυτό αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να εκνευρίζεται και να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο ”
 
Του Κώστα Καπνίση

Σε απόγνωση βρίσκεται το Βερολίνο, σε ότι αφορά την διεθνοποίηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, βλέποντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις πρώτες κινήσεις της να έχει καταφέρει να αποσπάσει υποστήριξη όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πανικός της γερμανικής ηγεσίας είναι κάτι παραπάνω από προφανής, η οποία κάνει πως δεν καταλαβαίνει το τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου και την ώρα που σιωπά προσπαθεί σε παρασκηνιακό επίπεδο να αναγκάσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά όλα όσα είχε δεσμευτεί η… κυβέρνηση Σαμαρά! Το Βερολίνο, αποσβολωμένο, παρακολούθησε τον πρώτο γύρο επαφών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και με τα επίσημα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. 

Η πρώτη επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι γεγονός, καθώς κατάφερε έναν διπλό στόχο. Να διεθνοποιήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και να ξεκινήσει την περίφημη πραγματική διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε είτε το επιθυμούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είτε όχι. Βέβαια, σύμφωνα με έγγραφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το Βερολίνο απαιτεί από την Ελλάδα να μην αλλάξει τίποτε και όχι μόνο αυτό. Απαιτεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και να εφαρμόσει το Μνημόνιο, να καλοδεχτεί την τρόικα και να κάνει ότι εκείνη διατάσσει. Είναι προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή φαντασιώνεται ότι στις εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξε απολύτως τίποτε. 

Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σύμφωνα με γεγονότα και όχι με εικασίες, το Βερολίνο πανικοβλήθηκε, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, καθώς δεν περίμενε την επιτυχία της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτό φαίνεται από την ομοβροντία δημοσιευμάτων και δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, την παρέμβαση Ομπάμα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, τις αναλύσεις μεγάλων οικονομολόγων και ειδικών. Αυτό είχε φανεί και λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές, αλλά ίσως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περίμεναν ότι θα «ξεφουσκώσει». Από ότι αποδεικνύεται τούτες τις στιγμές συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το πράγμα «φουντώνει» και παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το χειριστεί το Βερολίνο, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του. 

Η στρατηγική του Βερολίνου ήταν απλή. Περίμενε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα απομονωθεί. Πάλι έκανε λάθος. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Είναι πράγματι οδυνηρό και επίπονο μια μεγάλη οικονομική δύναμη όπως η Γερμανία να έχει μια ηγεσία, η οποία περιμένει στο σκοτάδι τις κινήσεις και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης και φροντίζει να της «στήνει» παγίδες, τις οποίες εκείνη αποφεύγει επιτυχώς. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της, αλλά αποδεικνύει στην πιο δύσκολη ώρα ότι φροντίζει να το διεκδικήσει και με τον σωστό τρόπο. Κινείται ψύχραιμα, με άριστη διπλωματία και αυτό αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς. 

Με λίγα λόγια, η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, αλλά ούτε και να το αποτρέψει η γερμανική ηγεσία. Χρειάζεται ψυχραιμία και από την δική της πλευρά, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και επωφελής λύση για όλες τις πλευρές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Απλά πράγματα είναι. Ο πανικός όμως δεν είναι καλός σύμβουλος και αυτό η γερμανική ηγεσία οφείλει να το λάβει υπόψη, καθώς το μόνο που πετυχαίνει είναι να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις διαχρονικές αξίες του. 
 

2 σχόλια:

ΗarryTsopanos είπε...

Εκτος απο εσχατη προδοσια πρεπει να δικαστουν επισης για την μη διαπραγματευση,παρεδωσαν την χωρα ανυπερασπιστη στα χερια τοκογλυφων,ελπιζω να μην συμβιβαστει ο Συριζα σε αυτο.

Σουλτάνα Γαλατσίδα Τριανταφυλλίδου είπε...

Έτσι είναι, όπως τα αναφέρεις στο άρθρο σου, αγαπητέ αρθρογράφε: Η Γερμανοί -αν και το ήξεραν ότι η κυριαρχία τους δεν μπορούσε να κρατήσει για πάντα- βλέπουν ήδη την πολιτική τους να απαξιώνεται και να κατεβαίνουν τα σκαλιά της υπεροψίας και της ηγεμονίας στην Ευρώπη και ωσάν άλλοι ακατανόμαστοι πρόγονοι τους, προσπαθούν να διαφυλάξουν την αήθεια και την αντιευρωπαϊκή τους συμπεριφορά μέχρι το τέλος.