Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Έρχεται νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ... ΝΟΜΟ

«Νίκη της δημοκρατίας» και «ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την «αναγέννηση της ΕΡΤ», κατά την έναρξη της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις» στη Βουλή.
Με το νομοσχεδίο για την ΕΡΤ ξεκινά να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα αφορά στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο θα είναι αντικείμενο επικείμενου νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή.
«Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές. Για το λόγο αυτό υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Την υποχρέωση αυτή την είχανε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν την τήρησαν. Όπως δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο κ. Παππάς.
Στόχος του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ είναι να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Χρειαζόμαστε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και απελευθερωμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Αντίβαρο στην προπαγάνδα, ανεξάρτητη από κρατική παρέμβαση αλλά κυρίως ανεξάρτητη και από τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως το σχέδιο νόμου ορίζει» είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι αυτό που οφείλει να κάνει σήμερα η Βουλή είναι να παραδώσει μια αξιόπιστη ΕΡΤ προς την κοινωνία, «μια ΕΡΤ που θα είναι φάρος πνεύματος και πολιτισμού, φάρος αντικειμενικής και άμεσης ενημέρωσης, ευκαιρία δημιουργίας για τη νεολαία, φορέας επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν έχουν πόρους και δυνατότητες να αγοράσουν μια εφημερίδα, να πάνε στο θέατρο ή τον κινηματογράφο να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για όσους ακόμα βρίσκονται στις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας που δεν ακούνε και δεν βλέπουν, αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό».
Ως προς το σκέλος των διατάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση προκλητικών προνομίων του παρελθόντος για διευθυντικά και άλλα στελέχη που απολάμβαναν αμοιβές απολύτως αναντίστοιχες, τόσο με τις δυνατότητες του φορέα όσο και με ό,τι συνέβαινε στην κοινωνία συνολικά. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέοι Κανονισμοί που δεν θα αφήνουν περιθώρια για ύποπτες συμβάσεις και αδιαφανείς αναθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην εναρμόνιση με το Σύνταγμα ως προς το σκοπό και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και στην ανεξαρτησία της που θα την εγγυάται η συμφωνία αρχών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της. Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε, επίσης, ότι κομβικό σημείο για την ΕΡΤ θα αποτελέσει ο διεξοδικός έλεγχος των στοιχείων της ειδικής εκκαθάρισης αλλά και του συνόλου των συμβάσεων τόσο της ΕΡΤ όσο και της ΝΕΡΙΤ για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δυστυχώς καταγράψει αρνητικά συμπτώματα.
Ο Νίκος Παππάς, τέλος, σημείωσε ότι «διαψεύδονται όσοι ήλπιζαν και όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για την πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Κάποιοι άρχιζαν να φωνάζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών. Δεν συνέβη αυτό. Η ΕΡΤ ανοίγει. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και συνεπής προς τις προγραμματικές της δηλώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: