Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ν. Παππάς: Δημόσια τηλεόραση, χωρίς παρεμβάσεις


 

Σε κλίμα συναίνεσης προχωρά στη Βουλή η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να επισημαίνει πως η ανεξαρτησία της νέας ΕΡΤ από την πολιτική και κομματική εξουσία διασφαλίζεται με την υπογραφή συμφωνίας αρχών μεταξύ της διοίκησης και της κυβέρνησης, την οποία θα μπορεί η διοίκηση να επικαλείται οποτεδήποτε επιχειρούνται παρεμβάσεις. "Η παρούσα κυβέρνηση έχει, αν μη τι άλλο, δείξει ότι μάλλον θέλει να κρατηθεί μακριά από παρεμβάσεις σε σχέση με τη δημόσια τηλεόραση", είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Μοναδική παραφωνία στο συναινετικό κλίμα (με το νομοσχέδιο συμφώνησαν οι 17 από τους 18 φορείς) ήταν η... ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία βρέθηκε στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κόμματα που έκλεισαν την ΕΡΤ και ήταν τα μόνα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ επιφυλάχθηκαν η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.
Μονοθεσία

Ο Ν. Παππάς επεσήμανε ότι στην ΕΡΤ θα υπάρχει μονοθεσία, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 12, και ότι εξετάζεται θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους της ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Αναφερόμενος στο αίτημα των συμβασιούχων που υπηρετούσαν στην ΕΡΤ όταν έκλεισε, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως είναι "η μεγαλύτερη αδικία που δεν μπορεί να υπερβεί το νομοσχέδιο". Ωστόσο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ θα μπορεί να κάνει διαγωνισμό για προσλήψεις στις οποίες θα προσμετράται η προϋπηρεσία, αμέσως μόλις ξεκαθαριστεί πόσοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ.

Ο Ν. Παππάς είπε ότι έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή για την ΕΡΤ3 και επανέλαβε πως τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος θα φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το μισθολογικό κόστος μόλις τα 50-60 εκατ. ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση μένει το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΡΤ στο πλεόνασμα.

Σε παρέμβασή του υπογράμμισε πως αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, η πολιτική παρέμβαση μπορεί να είναι "βίαια, άκομψη και προσβλητική". "Τα ελατήριά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια κομματικά ή κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση, αλλά να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας που θα υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο", δεσμεύθηκε.
Π. Καλφαγιάννης: Ταφόπλακα για την... ΕΡΤ

Το νομοσχέδιο "θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ. Θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει αντίπαλο δέος στην Digea", υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, που θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι "απογοητευτικό", την ίδια ώρα που παραδέχεται πως είναι νίκη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ! "Περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, και σε κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό της νόμο", εκτίμησε ο Π. Καλφαγιάννης.

Επισημαίνεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ δεν θα διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε θα έχει συνδικαλιστική ιδιότητα, αλλά θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων...
"Ναι" από 17 στους 18 φορείς

Όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι φορέων συμφώνησαν με τη βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα από την ΕΡΤ Οpen έκανε λόγο για δικαίωση όσων δούλεψαν εθελοντικά επί 22 μήνες και αποδέχθηκε την μονοθεσία ζητώντας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Πρότεινε την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ, την επαναφορά των συμβασιούχων και την εξαίρεση των εργαζομένων της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και το καθεστώς ΔΕΚΟ και να έχουν ενιαίο μισθολόγιο μέχρι την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και να μην κλείσει κανείς περιφερειακός σταθμός ζήτησε και ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ Open Δημήτρης Κούνης.

"Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν", είπε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών. Το ίδιο ζήτησαν οι πρόεδροι της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης, της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας.

Την ικανοποίηση της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Γιουκάκης ζητώντας να αποκτήσει η ΕΡΤ ψηφιακή πλατφόρμα. Μάλιστα επεσήμανε πως δεκάδες δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από την ΕΡΤ επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας που δίνει η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Την αυτονομία και τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ 3 ζήτησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης Τάσος Φωκιανίδης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.

Το ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ έθεσαν η εκπρόσωπός τους Άσπα Καραογλάνη και ο τέως πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων της ΕΡΤ Γιάννης Πρίντεζης, ενώ ο Γιάννης Γιάλλουρος, μέλος της Ε.Γ. της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ζήτησε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα άτομα με αναπηρίες.

Έμφαση στην ελληνική παραγωγή μέσω της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ έδωσαν μια σειρά από φορείς, δημιουργούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, όπως η UNI MEI, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: