Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Παράταση 24 ωρών για την τελική έγκριση της δόσης


Το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, αφού η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κρίθηκε θετική επί της αρχής. Ωστόσο το EuroWorking Group απεφάνθη  ότι για να γίνει η εκταμίευση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διευθετήσει μέχρι αύριο το μεσημέρι μία σειρά εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκκρεμότητες αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και τη μεταφορά του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι αύριο.
Στο μεταξύ, μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο μία σειρά από άλλες εκκρεμότητες όπως η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, η μεταρρύθμιση για την διοίκηση των τραπεζών, ο ΑΔΜΙΕ, εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό αλλά και η  μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Όταν αυτές οι εκκρεμότητες ολοκληρωθούν το EuroWorking Group θα μπορεί να εισηγηθεί την εκταμίευση και να τρέξουν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Εν συνεχεία, το ΔΣ του ESM θα κινήσει τις διαδικασίες εκταμίευσης.
Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργου και η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί αμέσως μετά και νωρίτερα από το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: