Μπήκαν… τα λεφτά: Στο ελληνικό ταμείο η δόση των 7,5 δισ. ευρώ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) κατέβαλε στην Ελλάδα την πολυαναμενόμενη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο ESM θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια στην Ελλάδα υπό ευνοϊκούς όρους και τόνισε ότι τα επιτόκια που χρεώνει στη χώρα είναι κάτω του 1% με μέση λήξη τα 32 έτη.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία για ολόκληρη την περίοδο» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακριβώς, δεδομένου ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αβέβαιες, για το ποιες θα είναι οι ανάγκες σε μερικά χρόνια από τώρα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο στόχος αυτός είναι πολύ φιλόδοξος και θα προτιμούσε να μειωθεί στο 2%.
Πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.