Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η προδιαγεγραμμένη μοίρα του Κυριάκου




Του Niko Ago

Υπάρχει μια φωτογραφία, ενδεικτική της κατάστασης που έχει περιέλθει η ΝΔ, από τη στιγμή αποχώρησης των βουλευτών της από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore εταιρίες. Μαζεμένοι στην πόρτα της εξόδου, αρκετοί βουλευτές του κόμματος, έτοιμοι να βγουν αλλά κάποιος ή κάποιοι, που ο φακός δεν τους απεικονίζει, φαίνεται να παραμένουν ακόμα στα έδρανα. Καλούν με έντονη χειρονομία προς την έξοδο, δυο μόνο βουλευτές: Οι Μαυρουδής Βορίδης και Σπύρος Άδωνις Γεωργιάδης. Πίσω τους, στέκει αμήχανα και ωχρός, με απλανές και κενό βλέμμα, που τον κάνει να δείχνει σαν τρομαγμένο σπουργίτη, ο τύποις αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι, ίσως, η πιο πειστική φωτογραφία, για την κατάσταση που βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και το κόμμα που του έδωσαν να ηγείται. Στην ουσία, έχει μετατραπεί σε ένα άβουλο πιόνι, στα χέρια των ακροδεξιών στελεχών του κόμματος, που προκειμένου να επικρατήσει του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην «κούρσα» για την αρχηγία, ουσιαστικά ο ίδιος τους παρέδωσε το τιμόνι. Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική στιγμή, που δείχνει το ελάχιστο πολιτικό ανάστημα του γιου Μητσοτάκη. Απλώς είναι εξαιρετικά ενδεικτική. Είχε προηγηθεί μια άλλη φωτογραφία, που «μιλούσε» εξίσου ξεκάθαρα. Σε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ευθεία και απέναντί της κάθεται η αδελφή του Κυριάκου, η Θεοδώρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου ενώ ο αδελφός της, που κανονικά, ως αρχηγός του κόμματος πρέπει να βρίσκεται αυτός σε αυτή την καρέκλα, μοιάζει σαν εκείνο το μικρό παιδί, που τον πήρε η μαμά του μαζί της, να του γνωρίσει τη διάσημη φίλη της και το μόνο που του επιτρέπεται να κάνει, είναι να γελάει. Αυτό, πρέπει να παραδεχθούμε, το καταφέρνει με ευκολία ο Κυριάκος.
Ωστόσο, δεν είναι αρκετές από μόνες τους οι ως άνω περιπτώσεις, για να δείξουν ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη στη ΝΔ τον ετοιμάζουν «να τον πετάξουν από το τρένο». Οι αντιδράσεις μετά την αποχώρηση από την Βουλή και η μεταφορά της ευθύνης αποκλειστικά σε εκείνον, από τους ίδιους ανθρώπους που πριν υπερασπίστηκαν με θέρμη την απόφαση, λέει πολλά περισσότερα. Αρχικά ήταν ο Νίκος Δένδιας που έσπευσε να βρει «πατέρα» για την «πατάτα» της χρονιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση ήταν ΜΟΝΟ του Κυριάκου. Αλίμονο. Έπειτα, μέχρι και το μεγαλύτερο πολιτικό «σαλιγκάρι», που το να «γλείψει» τον εκάστοτε αρχηγό, το έχει μετατρέψει σε επάγγελμα, ο Σπύρος Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ενδεχομένως ήταν λάθος που αποχωρήσαμε».  Ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος- που χωρίς πολιτική τσίπα, παραμένει στη θέση του, μετά και τις αποκαλύψεις για τα πάρε-δώσε με τους κατηγορούμενους για εκβιασμούς δημοσιογράφους- αφού πριν έκανε μερικές «πιρουέτες», μόλις… προσγειώθηκε στο έδαφος, έκανε λόγο περί «λάθους στην αποχώρηση». Ο δε Τραγάκης, το είπε πιο θαρραλέα: «πρόκειται για επικοινωνιακή ήττα».
Με εκείνα και με τούτα, το μέλλον δείχνει ξεκάθαρα… μουντό για τον μικρό Μητσοτάκη και την αρχηγία του: Αφού τον «ξεζουμίσουν» και εξευτελίσουν μέχρι τέλους, η ακροδεξιά παρέα που δανείστηκε από τον Σαμαρά αλλά και οι Καραμανλικοί, που θέλανε για αρχηγό τον Μεϊμαράκη, και αφού τον μετατρέψουν σε άβουλο πιόνι, θα βρουν την ευκαιρία να τον «ξεφορτωθούν». Η παλιά βεντέτα Μητσοτάκη – Σαμαρά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τη διαφορά πως αυτή τη φορά, η «μπάλα» βρίσκεται στα πόδια σκληρών ακροδεξιών και χουντικών και «το καλύτερο βιογραφικό της χώρας», απλώς ακολουθεί τη μοίρα που του προετοιμάζουν. Την οποία, την έχει υπογράψει ο ίδιος, εδώ που τα λέμε, από τότε που αγκαλιαζόταν με τα «παιδιά» του Παττακού, του Παπαδόπουλου και του Καρατζαφέρη.


adonis voridis koulis

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: