Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Δεν έχω μάσκα να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο…»


Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Σύμφωνα με τον μνημονιακό μας τηλεβιβλιοπώλη, πολλοί κομμουνιστές και γενικώς οι αριστεροί φοιτητές σπουδάζουν αυτό τον καιρό στο… Imperial College του Λονδίνου. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγήσει την «επίθεση» που του έκαναν, όταν πήγε εκεί να τους μιλήσει για το μνημόνιο! Κι όταν γύρισε, κατήγγειλε στα συστημικά ΜΜΕ ότι «είναι αριστεροί που μεταφέρουν την αθλιότητα στο εξωτερικό»!

Η… λανθάνουσα γλώσσα του τηλεβιβλιοπώλη μας αυτή τη φορά είπε την αλήθεια: Οι Έλληνες φοιτητές μεταφέρουν την ελληνική αθλιότητα στο εξωτερικό. Αυτή για την οποία δεν τους μίλησε βέβαια εκεί στο αγγλικό πανεπιστήμιο. Δεν τους μίλησε π.χ. για τη γενοκτονία των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Ελλήνων ανέργων, δεν τους μίλησε για τον διπλασιασμό της φυματίωσης σε σχέση με το 2012, για τις περικοπές στα νοσοκομεία κατά 26% μεταξύ 2009 και 2012, για την επανεμφάνιση της ελονοσίας στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, επειδή κόπηκαν τα προγράμματα ψεκασμού κουνουπιών, για το κόστος επίσκεψης στα εξωτερικά ιατρεία που αυξήθηκε από τρία σε πέντε ευρώ και η συμμετοχή για ορισμένα φάρμακα αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 10% ή και περισσότερο, ανάλογα με την ασθένεια και ότι από το 2014 τέθηκαν σε ισχύ νέα τέλη για τις συνταγές φαρμάκων (ένα ευρώ ανά συνταγή). Δεν τους μίλησε για την αύξηση 36% μεταξύ 2009 -2011 στον αριθμό των ανθρώπων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ του 2007 και του 2011. Για το ότι το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν λόγω φτώχειας αυξήθηκε, από 28,2% το 2007 σε 30,4% το 2011, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται. (Το 2012 σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι «το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας δεν είναι σεβαστό για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα»). Δεν τους είπε ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση 19% στον αριθμό των βρεφών με χαμηλό βάρος, μεταξύ 2008-2010. Μάλιστα, ερευνητές από την Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφεραν αύξηση κατά 21% σε θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες υγείας για τις εγκύους. Δεν τους μίλησε για τη θνησιμότητα των νεογνών πού σημείωσε αύξηση κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010, με τις αυξήσεις των θανάτων στα νεογνά να υποδεικνύουν εμπόδια στην πρόσβαση σε έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό. Δεν τους ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί σοβαρά, αφού η σχετική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2011, και κατά επιπλέον 55% μεταξύ του 2011 και του 2012 κι ακόμα ότι, οι μελέτες δείχνουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011, με σημαντική συχνά αιτία την οικονομική δυσπραγία. Τέλος δεν τους είπε ότι  ο ίδιος παραδέχτηκε δημόσια στη βουλή, ότι το συνολικό ετήσιο κόστος για να έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι πολίτες, που έχουν φτάσει τα 3 εκατομμύρια, είναι μόλις 700 εκατ. ευρώ, αλλά για να σωθούν δύο τράπεζες δίνονται εγγυήσεις ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενώ είναι ταυτόχρονα «αδύνατη» η εξεύρεση 700 εκατ. προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

Αυτές τις αθλιότητες (που δημοσιεύουν ήδη ξένα περιοδικά, όπως π.χ. το Lancet) τις απέκρυψε. Δεν τις ανέφερε βέβαια στους φοιτητές του Λονδίνου. Άφησε να τις… «εξάγουν στο εξωτερικό» οι ίδιοι!

Αλλά να είμαστε δίκαιοι. Στα κανάλια είπε και μια αλήθεια ο παχυλά αμαθής τηλεβιβλιοπώλης: «Αν πήγαινα να μιλήσω σε αμφιθέατρο ελληνικού πανεπιστημίου θα με δέρνανε» (!!)

Είναι τώρα να μη θυμηθείς τους στίχους του τραγουδιού του Θανάση Παπακωνσταντίνου … «δεν έχω μάσκα να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο…»;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ανισορροπος.