Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω ο Παπανδρέου τα περί δημοψήφισματος πριν να είναι πολύ αργά


- Οι αντιδράσεις από ΕΕ ΔΝΤ και αγορές δείχνουν ότι η επιλογή οδηγεί την Ελλάδα σε απομόνωση και αναξιοπιστία
- Ελευθερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεγαλες απώλειες για ευρώ και διεθνείς αγορές
- Δεν αντέχει η χώρα να "παγώσει" κάθε ελπίδα της για τρεις μήνες

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις και παρενέργειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό και απερισκεψία. Κανείς δεν είχε ενημερώσει τους ευρωπαίους ότι η όποια απόφαση ληφθεί στη σύνοδο κορυφής θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ίσως εάν αυτό είχε γίνει πριν τη λήψη της απόφασης να είχε εκλήφθει και ως μοχλός πίεσης και να είχε οδηγήσει σε λίγο καλύτερους όρους για τη χώρα μας.

Η εκ των υστέρων απόφαση όμως συνιστά αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία.

Έτσι ακριβώς εξέλαβαν την πρωτοβουλία Παπανδρέου και οι αγορές. Το ευρώ πέφτει συνεχώς από χθες το βράδυ. Όλα τα χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλες απώλειες, ενώ το ελληνικό βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Αλλά και οι εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις ήταν εντονότατες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εκλογές.
Το κλίμα πολώθηκε κι άλλο και η ανασφάλεια έγινε ακόμα μεγαλύτερη, αφού για τρείς μήνες -γιατί το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα- τα πάντα θα είναι "στον αέρα".

Επενδύσεις από το εξωτερικό, συγχωνεύσεις και κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα παγώσει αφού θα είναι απολύτως ασαφές το τοπίο στη χώρα και όλα θα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Όλα τα παραπάνω κάνουν επιτακτική την επανεξέταση της σκοπιμότητας για τον τόπο αυτού του δημοψηφίσματος.
Άλλωστε ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν θετικό δε θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να το εκλάβει ως έγκριση για την πολιτική του αφού θα είχε υφαρπαγεί από τους ψηφοφόρους μέσω εκβιασμού. Οπότε και η οργή που θα σώρευε στην κοινωνία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει με τη γενναιότητα που αρμόζει σε κάθε ηγέτη να σταθμίσει τις αντιδράσεις και να λάβει αποφάσεις που θα τερματίσουν την εικόνα αναξιοπιστίας που παρουσιάζει από χθες η χώρα.
Μια τέτοια απόφαση δε θα είναι εύκολα αλλά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό άρα η πρωτοβουλία των κινήσεων θα ανήκει σε αυτόν.
Και θα πρέπει να ληφθεί τάχιστα ώστε η ζημιά να μη γίνει μεγαλύτερη.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: