Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Κοσμοπλημμύρα στο «20Χ20» του ΒΗΜΑMEN στην «Αθηναΐδα»




 Παρουσιάστηκαν 20 πορτρέτα ξεχωριστών ανδρών
 Κοσμοπλημμύρα στο «20Χ20» του ΒΗΜΑMEN στην «Αθηναΐδα»



Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2011 στην «Αθηναΐδα» στον Βοτανικό, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση «20Χ20 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί Φιλοτεχνούν 20 Πορτρέτα Ξεχωριστών Ανδρών» από το ΒΗΜΑMEN και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Η βραδιά μετατράπηκε σε μια μεγάλη σύναξη ανθρώπων κυρίως από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Εκεί, βεβαίως, ήταν και εκπρόσωποι του χώρου της πολιτικής - παρ’ ότι τελευταίως αποφεύγουν τις εμφανίσεις-, των επιχειρήσεων, της δημοσιογραφίας, κ.α.
Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ ο κόσμος δεν σταματούσε να πηγαινοέρχεται. Στην υποδοχή της «Αθηναΐδας» ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του λευκώματος «Η φιλοσοφία ζωής των ξεχωριστών ανδρών», ένα ανθολόγιο συνεντεύξεων διακεκριμένων Ελλήνων στο περιοδικό «ΒΗΜΑΜΕΝ».
Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι προωθούνταν στους κυρίως χώρους όπου 20 πορτρέτα απεικόνιζαν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και στον ψυχισμό τους. Πορτρέτα δυναμικών προσωπικοτήτων που αποτελούν πηγή έμπνευσης και πίστης, σε εποχές εθνικού προβληµατισµού και απαισιοδοξίας.
Υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά οι ζωγράφοι Μ. Καρέλλα, Χ. Μπότσογλου, Κ. Μαυρομμάτη, Δ. Κούκος, Γ. Αδαμάκος, Μ. Παντελιάς, Ε. Γκόνου, Θ. Μακρής, Γ. Μετζικώφ, Γ. Λασηθιωτάκης, Δ. Ναλμπάντης, Μ. Ζαχαριουδάκης, Τ. Καραγεώργη, Μ. Μαδένης, Μ. Χάρος, Ν. Φραντζολιάς, Κ. Κερεστετζής, Ε. Παρμακέλη, Α. Χουδαλάκης και Α. Στοαντζίκης υπέγραψαν, αντιστοίχως, τα πορτρέτα των:

Α. Δεληβορριά,
Β. Φρυσίρα, Γ. Μαρίνου, Γ. Σπανού, Β. Βασιλικού, Ε. Τριβιζά, Κ. Γαβρά, Ψαραντώνη, Μ. Μάτσα, Λ. Βογιατζή, Κ. Βουτσά, Κ. Βαρώτσου, Τ. Γιαννόπουλου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μυταρά, Σ. Χατζηιωάννου, Χ. Κλυνν, Λ. Κηλαηδόνη, Ρ. Μανθούλη και Δ. Παπαϊωάννου.


Οι περισσότεροι από όσους απαθανατίστηκαν ήταν παρόντες στην έκθεση της Αθηναΐδας. Ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βλάσσης Φρυσίρας, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Γιάννης Σπανός, ο Ψαραντώνης, ο Κώστας Βαρώτσος, ο Κώστας Βουτσάς, ο Μάκης Μάτσας και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης βρέθηκαν ανάμεσα στο πλήθος για να ακούσουν σχόλια, οι πιο πολλοί ικανοποιημένοι από τα πορτρέτα τους.

Εκεί και οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που έδωσαν ζωή με το χρωστήρα τους σ’ αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους των καιρών μας, όπως οι Γιάννης Αδαμάκος, Μιχάλης Μαδένης, Μίλτος Παντελιάς, Ειρήνη Γκόνου, Αντώνης Χουδαλάκης, Μανώλης Χάρος, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Μετζικώφ, Δημήτρης Κούκος, Τίνα Καραγεώργη, Αντώνης Στοαντζίκης, Ελένη Παρμακέλη, Θανάσης Μακρής, Καίτη Μαυρομμάτη, Γιάννης Λασηθιωτάκης.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των «Dove Men+Care» και «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και με υποστηρικτή το «Chivas».
Θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (ώρες επίσκεψης 18.00- 23.00), το οποίο μπορεί να προμηθεύεται από τον ίδιο χώρο και το λεύκωμα «Φιλοσοφία ζωής ξεχωριστών ανδρών», που περιλαμβάνει 80 συνεντεύξεις καταξιωμένων Ελλήνων προς το περιοδικό ΒΗΜΑΜΕΝ.


Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης, Studio Panoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια: