Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γενναίος δημοκράτης ή αδίστακτος εκβιαστής;

Κάποιοι λένε πως ήταν γενναίο και δημοκρατικό ο πρωθυπουργός να καταφύγει στο δημοψήφισμα.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης  γράφει σε πρόσφατο άρθρο του "Αυτό συμβαίνει και με τα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος ανήκε πάντα, όσα χρόνια τον ξέρω, στους ένθερμους θιασώτες τους."

Πράγματι έχει μιλήσει και παλιότερα για δημοψήφισμα.

Το ζήτησε και τον Απρίλιο του 2008 για το ασφαλιστικό, λέγοντας "Το δημοψήφισμα αποτελεί μορφή δημοκρατικής και θεσμικής διαμαρτυρίας απέναντι στη ληστρική πολιτική και την αλαζονεία της κυβέρνησης". Όμως όταν ήρθε στην κυβέρνηση το ξέχασε.


Το αρνήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010, όταν ένοιωθε ισχυρός λέγοντας: " Το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: να πάρουμε όλα τα μέτρα, για να μπορούμε να επιβιώσουμε και να έχουμε τα απαραίτητα χρήματα για να λειτουργεί το κράτος και η κοινωνία - ή να χρεοκοπήσουμε; Νομίζω ότι θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια, όχι για ένα προφανές ερώτημα, αλλά και για μια προφανή απάντηση. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη, ως έχοντες τη λαϊκή εντολή, και ισχυρή λαϊκή εντολή, να βγάλουμε τη χώρα από τον κατήφορο τον οποίο έχει πάρει, χωρίς να τη βάλουμε σε μια νέα περιπέτεια."

Το ζήτησε όμως τις κρίσιμες στιγμές του Ιουνίου που μας πέρασε όταν ζητούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και όταν κινδύνεψε να πέσει η κυβέρνηση. Τότε έταξε νέο σύνταγμα και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με δημοψήφισμα.
Τότε έλεγε "Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, είναι ένα νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό στον κάθε πολίτη. Δεν θα περιορίσουμε την προσπάθειά μας σε μια τεχνητή αναθεώρηση. Επιδιώκουμε μια ευρεία συζήτηση για τις ανάγκες ενός νέου καταστατικού χάρτη. Αυτονόητο: στρεβλώσεις όπως το άρθρο 86, σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών, πρέπει  να εκλείψουν οριστικά.
Έχω προτείνει στους Αρχηγούς των κομμάτων και προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, που θα εκπροσωπούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς."

Και τότε, όταν πέρασε η μπόρα προφανώς το ξέχασε.

Τώρα, πάλι σε μια στιγμή που φαίνεται να αμφισβητείται η ικανότητά του να κυβερνήσει το ξαναθυμήθηκε.
Όχι σε κάποιο μεσοδιάστημα μεταξύ κρίσιμων στιγμών, αλλά ίσως στην κρισιμότερη δυνατή στιγμή, λίγο πριν την εκταμίευση των 8δις της 6ης δόσης στις 15 Νοεμβρίου και την ώρα που η τρόικα δουλεύει πάνω στις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος στήριξης.
Άμεσα  οι αγορές απάντησαν με κατακόρυφη πτώση του Ευρώ, καταβαράθρωση του Ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και μεγάλες πτώσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Οι δε εταίροι μας κυρίως της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι φυσικά εξοργισμένοι.
Σαν αποτέλεσμα  η 6η δόση είναι στον αέρα όπως και το νέο πακέτο στήριξης και μαζί με αυτά η Ελληνική οικονομία στο βάραθρο.

Όσο για την δημοκρατική του συνείδηση δεν χρειάζεται να θυμίσω τα πόσα ψέματα είπε πριν τις εκλογές για να υφαρπάξει την εξουσία, ούτε πόσα χρειάστηκε να πει για να διατηρηθεί σε αυτή μέχρι τώρα.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως όταν έγινε πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όταν έγινε πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς εκλέχτηκε με μόνο αντίπαλο το λευκό και το άκυρο.
Αν κάποιος δεν πιστεύει πως τότε δεν είχε επιλογή και αυτά ρυθμίζονταν από άλλους να του θυμίσω πως επί δικής του προεδρίας "εκλέχτηκε" ο Καρχιμάκης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάλι με μόνο αντίπαλο το λευκό και το άκυρο.

Παράλυτα, κάποιοι τον θεωρούν γενναίο δημοκράτη...

Εγώ λοιπόν λέω πως είναι ένας κοινός και αδίστακτος εκβιαστής.
Στυγνός καιροσκόπος αδίστακτος εκβιαστής!

gerogriniaris

Δεν υπάρχουν σχόλια: