Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει.

Μιλώντας σε συμπόσιο στο Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μίλησε για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Με τη σημαντικότερη παρέμβασή της, εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωζώνη δεν...
μπορεί να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή.
Χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου, η πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισε την άμεση ανάγκη για την δημιουργία δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην ζώνη του ευρώ, ως αναπόφευκτο όρο συνέχισης της ύπαρξής της. Έτσι, συμφωνεί με το 66% των ερωτηθέντων, οι οποίοι, απαντώντας σε δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε, επίσης αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά της, σε περίπτωση που δεν προωθηθούν αλλαγές. Η κρίση της Κύπρου δεν θα είχε συμβεί, είπε, αν η τραπεζική ένωση ήταν ήδη γεγονός. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα ήταν πολύ καλύτερος και σταθερότερος αν σε αυτόν εργάζονταν περισσότερες γυναίκες.
Αναφερόμενη στην επιλογή ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή ή στην εστίαση στην ανάπτυξη, η Lagarde παρέπεμψε στα αποτελέσματα. Όπως είπε, είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ η επιλογή της σκληρής λιτότητας δεν θα δούλευε. Επομένως, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην ευρωζώνη ειδικότερα, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα πολιτικής, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση, τονίζει όμως ότι σε αυτή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι τεράστια.
Ως συνολική εικόνα δεν πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι «μπάχαλο», αλλά αξιολογεί την κατάσταση ως κοινό εγχείρημα.
Πηγή:  ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: