Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Reuters: Ποια διάσωση; Η Γερμανία βγάζει λεφτά

 «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι βορειοευρωπαίοι ηγέτες συχνά έχουν πει ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων χωρών και κάπως έτσι ριζώθηκε η ιδέα των “πακέτων διάσωσης με τα λεφτά των φορολογούμενων”».

Έτσι ξεκινάει το σημερινό δημοσίευμα-ανάλυση το Reuters με τίτλο «Ποια πακέτα διάσωσης; Η Γερμανία κερδίζει χρήματα από την ευρωκρίση», στο οποίο το διεθνές πρακτορείο τονίζει πως μετά από 3.5 χρόνια και πάνω από 400 δισ. ευρώ σε πακέτα διάσωσης, οι φορολογούμενοι των κρατών της Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν δώσει ούτε σεντ!

«Το αντίθετο», σημειώνει το Reuters, «οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Φιλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δεκάδες δισ. ευρώ από τη μείωση των επιτοκίων τους λόγω της κρίσης. Κι όμως, το γεγονός αυτό δεν έχει αποτρέψει τη δημιουργία της εικόνας ότι οι Βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν από τον ιδρώτα τους τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους».
«Η καρδιά της παρανόησης σχετικά με τις απώλειες των φορολογουμένων είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο λόγο, η διαφορά μεταξύ του να δανείζεις και να δίνεις έχει πάψει να υφίσταται» προσθέτει το Reuters, το οποίο στη συνέχεια επικαλείται έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz που κάνει λόγο για ελάφρυνση κατά 67 δισ. ευρώ (!) του γερμανικού προϋπολογισμού από την μείωση των τόκων!

«Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία δεν έχουν μεν τα οφέλη της Γερμανίας» ωστόσο και αυτές έχουν ωφεληθεί, προσθέτει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, παραθέτοντας το παράδειγμα της Φιλανδίας όπου και εκεί ακούγονται πολλές φωνές για τα λεφτά των Φιλανδών που φεύγουν για τις τρύπες του ευρωπαϊκού Νότου: «Πέρυσι, η φινλανδική κεντρική τράπεζα συνεισέφερε 227 εκατ. ευρώ στον φινλανδικό προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα των κερδών που έβγαλε από τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Το 2011, η αντίστοιχη συνεισφορά ήταν μόλις 187 εκατ. ευρώ. Το 2013, το αντίστοιχο κέρδος θα ανέλθει σε 360 εκατομμύρια ευρώ».

«Ο μόνος κίνδυνος για το Βορρά θα ήταν μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ» καταλήγει το Reuters.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am encountering problems with your RSS.
I don't understand the reason why I can't join it.
Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone that knows the
answer will you kindly respond? Thanks!!

Take a look at my web page acoustic guitar a chord