© FOSPHOTOS / ALL RIGHTS RESERVED
Στροφή από το "όχι" μειώσεις στις κύριες συντάξεις στο "ναι στα στοχευμένα μέτρα" πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι "υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".

Με τη ρήση αυτή ο υπουργός ανοίγει διάπλατα την πόρτα για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, αφορούν στις συντάξεις των πρώην εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και των ασφαλισμένων στον πρώην ΤΕΒΕ.

Ο υπουργός επανέλαβε ταυτόχρονα ότι "η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα", σημειώνοντας ότι "αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους".

"Θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση  δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών", δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε εξάλλου αισιόδοξα μηνύματα για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 στο 0,5%, ενώ σημείωσε ότι το γ΄ τρίμηνο αναμένεται ακόμα καλύτερο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να περιορίζεται ενδεχομένως κοντά στο -3%, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε καθοριστικά ο τουρισμός.

Όσον αφορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν ο υπουργός σημείωσε ότι "ο τουρισμός και η αναψυχή στην Ελλάδα οφείλουν να εκσυγχρονίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να το εμπλουτίσουν με τις νέες επιταγές της τουριστικής ζήτησης".

"Από την άλλη πλευρά, εμείς, ως Πολιτεία, πρέπει να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, τον νόμιμο ανταγωνισμό, αλλά και να προστατέψουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: "Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί η  χρηματοδότηση του τουρισμού, διότι, δεδομένου του μεγέθους του και  της σημασίας του, συγκριτικά με άλλους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζει σχετικά μικρή ροή χρηματοδότησης".

Επισήμανε εξάλλου ότι "το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης προβήκαμε  στην ανάθεση σχετικών μελετών, οι οποίες αναμένονται να προσδιορίσουν τους τομείς και τους κλάδους -μεταξύ των οποίων, εξέχουσα θέση έχει ο τουρισμός- που μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την επόμενη περίοδο. Ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος θα ορίζεται σε όρους αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αύξησης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών καθώς και αύξησης της απασχόλησης. Με αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, τους κλάδους και τομείς ατμομηχανές της ανάπτυξης και τα διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξή τους, θα βελτιωθεί το αναπτυξιακό απόθεμα και άρα ο ρυθμός ανάπτυξης. Αυτό δεν θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για την ευημερία των πολιτών αλλά θα συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του χρέους".

"Οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν επίσης οδηγό για την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ στους  τομείς, κλάδους και δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας".

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι "η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με διαγωνισμούς μεγάλων έργων υποδομής για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες κλπ. θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τουρισμού".

"Ειδικά στις μαρίνες, πρέπει να βελτιώσουμε  τις σχετικές υποδομές, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα νησιά, για  να καταστεί η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική", σημείωσε.


Πηγή:www.capital.gr