Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο "χαστούκι" στον Στουρνάρα στο Eurogroup

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Γερό χαστούκι μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση του Γ. Άσμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.

Το μεγάλο "κεφάλι" της ΕΚΤ χαρακτηρίζει κρίσιμο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά απορρίπτει με κάθε τρόπο και κατηγορηματικά την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για κάλυψη του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί το ευρωσύστημα.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άσμουσεν πετάει την καυτή πατάτα του χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας με νόημα πως η μετακύλιση θα σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση και αυτό απαγορεύεται ρητά.

Στην ουσία με αυτή την παρέμβασή του ο κ. Άσμουσεν στέλνει ένα μήνυμα στον έλληνα υπουργό πως η παρουσία του στο Eurogroup θα είναι πολύ δύσκολη αν και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού δεν θα τεθεί στην επίσημη ατζέντα, απλά θα γίνουν κάποιες συζητήσεις έτσι ώστε σιγά σιγά να προετοιμάζεται το έδαφος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν αποσαφήνισε πως είναι θέμα των ελληνικών αρχών να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε "σημαντικό".

Ο κ. Άσμουσεν ξεκαθάρισε πως το χρηματοδοτικό κενό εκτιμάται σε 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διευκρίνισε πως "πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: