Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg και FT “Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, πρέπει να διαγραφεί” – Τι άλλαξε;


Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και πρέπει να υπάρξει διαγραφή του αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους τόσο οι Financial Times όσο και το Bloomberg επικρίνοντας την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους.


Επισημαίνουν δηλαδή τώρα το αυτονόητο, πώς το “βουνό” χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αποπληρωθεί και σημειώνουν πρός τους δανειστές πώς θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους
το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για την Ευρωζώνη.

«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».

Αλλά και οι Financial Times σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικά το πρακτορείο Bloomberg είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που παίρνει θέση για το ελληνικό ζήτημα (με μαγάλη καθυστέρηση και κινδυνολογώντας στο παρελθόν όπως όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι η αλήθεια), προτρέποντας την τρόικα να προχωρήσει στην περιβόητη διαγραφή χρέους, ως μια λύση που θα σώσει τη χώρα από περαιτέρω (άλυτα) προβλήματα.

«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές, απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, ρίχνει ξανά την Ευρώπη σε αναταραχή», αναφέρει το δημοσιεύμα και συνεχίζει, «κι όμως, η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την πλήρη άνθιση αυτής της υπαρξιακής κρίσης γνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αυτοτραυματίζεται, αλλά βιώνει έναν πραγματικό πόνο, τη στιγμή μάλιστα που η κόπωση από τη λιτότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται σε πολλά μέλη της Ευρωζώνης».

Το Bloomberg σημειώνει πως αν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προθέσεις του χαλάρωμα των περικοπών των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να σταματήσει η «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. Επομένως η λύση είναι: «να υπάρξει μια υπαναχώρηση της Ευρώπης, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, επομένως θα πρέπει να της συγχωρεθεί ένα μέρος της. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά».

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο συντάκτης του δημοσιεύματος θυμίζει την καταστατική αρχή που διέπει την Ευρώπη, έτσι όπως αυτή μορφοποιήθηκε στο Μάαστριχτ το 1992. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει χρέος που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της. «Στην Ελλάδα το χρέος είναι τρεις φορές μεγαλύτερο. Οι ηγέτες της ΕΕ το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθιστούν την όποια απόφαση αδύνατη».

Με τα τριετή ομόλογα να σκαρφαλώσουν κοντά στην περιοχή του 12% και τους επενδυτές ομολόγων να πιέζουν, η όποια ελπίδα είχε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές εξανεμίζεται, σημειώνει ο Γκίλμπερτ. Και αυτό εντάθηκε από τη στιγμή που ο Σαμαράς έφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου και κορυφώθηκε με την απόφαση της βουλής να πάει σε εκλογές.

Άρα, όλα τα γεγονότα οδηγούν ξανά στην αρχή του βασικού επιχειρήματος για διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους. Ο Γκίμπερτ σημειώνει: «Η επικείμενη εκλογική μάχη θα αναζωπυρώσει την αναταραχή και θα απειλήσει το ευρώ. Το πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιούνκερ (ύψους 35 δισ. ευρώ), είναι μια σιωπηρή αναγνώριση, από πλευράς ΕΕ, ότι πρέπει να κάνει περισσότερο για να τονώσει την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Αυτό το συναίσθημα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις μελλοντικές συζητήσεις που θα έχουν οι διεθνείς δανειστές με τους μελλοντικούς ηγέτες της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η κούραση του εκλογικού σώματος αυξάνεται επιίνδυνα λόγω της λιτότητας».

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι «απαράτσικ» της ΕΕ είναι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής. Σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό δράμα θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση. Αν η Ελλάδα αποχαιρετήσει το ευρώ, θα θέσει σε αμφισβήτηση τα διαπιστευτήρια και των άλλων μελών της Ένωσης.

Ναι, είναι μια φρικτή λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής θα πέσει στις πλάτες των φορολογούμενων της Ευρωπής, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα“, καταλήγει το Bloomberg.

Πηγή: noznewz.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
ΕΧΟΥΜΕ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ 370.000.000.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ 37.000 ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΧΡΕΟΣ 4Χ37.000=148.000 ΕΥΡΩ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ !!!! ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ). ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ, 1480 ΜΗΝΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ 123,333 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ Κ.Λ.Π. ΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ 76,667 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΞΟΦΛΑΣ ΑΝ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ.
ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΑΠ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ.
ΕΣΥ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΠΑΝΩ, ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΤΑΙΡΟΥΣ, ΧΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΣΕΝΤΣΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΑΣ ΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΑΠ, ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ.