Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Το μήνυμα των εκλογών: Μια μαύρη γάτα σε σκοτεινό δωμάτιο

 Toυ Νίκου Λακόπουλου


«Μοιάζω με εκείνον που τριγυρνάει με ένα κεραμίδι για να δείξει πως ήταν κάποτε το σπίτι του»
Μπ. Μπρεχτ

 Μας παρέσυραν πάλι τα γεγονότα, μας ξεγέλασαν οι δημοσκόποι και πρέπει να κάψουμε όλα τα σενάρια, τις αναλύσεις- που μοιάζουν πιο πολύ με ευχές. «Όχι μόνο δεν κάνω προβλέψεις για το μέλλον- λέει ο Κέινς- αλλά αποφεύγω κι αυτές για το παρελθόν».
Μη ψάχνετε να βρείτε μια μαύρη γάτα μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο- λέει ένας άλλος σοφός- ιδιαίτερα αν δεν είναι εκεί. Η γάτα της Κεντροαριστεράς που αναζητάμε μπορεί να μην είναι μαύρη. Μπορεί να είναι άσπρη, πράσινη, γκρι. Μπορεί να είναι πολύχρωμη, αλλά σίγουρα είναι άπιστη, παιχνιδιάρα με διάθεση να οργανώνει παιχνίδια, αστεία κι εκλογές -για την ανάδειξη ηγέτη ενός νέου φορέα, που προς το παρόν είναι ένα αγνώστου ταυτότητος πολιτικό υποκείμενο.
Η ασάφεια του αγνώστου μπορεί να είναι η παγίδα ή η πόρτα που οδηγεί στην «αναγέννηση» της Κεντροαριστεράς που πολλοί όπως «Τα Νέα» βλέπουν να φτάνει ως τον …Ελ. Βενιζέλο ίσως επειδή ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου πέφτει πολύ αριστερός. Η «Παράταξη» όμως ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει. Αυτό που ψάχνει είναι τον πολιτικό φορέα της -δηλαδή τον ενιαίο προοδευτικό φορέα, όπως τον λέει η Φώφη που βλέπει ήδη το πορτρέτο της δίπλα σ΄αυτό του Ελ. Βενιζέλου, παραβλέποντας το γεγονός πως εκείνος δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ.
Θεωρητικά οι εκλογές έγιναν για τον ηγέτη της παράταξης, αλλά δεν απάντησαν σ΄αυτό. Όσοι ψήφισαν για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ κι όσοι αναζήτησαν ένα νέο φορέα- αξιώνοντας κιόλας την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναβρεθούνε στον ίδιο χώρο. Που σημαίνει -και μένει να αποδειχθεί- πως πολλοί αν ήξεραν ότι θα βγει η Φώφη και έβλεπαν από πριν τον ΓΑΠ να πανηγυρίζει- δεν θα πήγαιναν ποτέ να ψηφίσουν.

Η γάτα της ιστορίας μας ήταν κάποτε ΠΑΣΟΚ σίγουρα κι όταν εξαφανίστηκε φορούσε πράσινο κασκόλ. Έπαψε νάναι, αλλά μήπως ξανάγινε ΠΑΣΟΚ και γύρισε σπίτι, όπως λένε, το σπίτι του Πράσινου Ήλιου. Όσοι το πιστεύουν δεν ξέρουν τίποτα από γάτες και μάλιστα «κεντροαριστερές». Μπορεί να κοιμηθούνε Συριζαίες, να ξυπνήσουνε κλαίγοντας για το ΠΑΣΟΚ που χάθηκε τόσο άδικα, αλλά να ψηφίσουνε κάτι άλλο.
Οι γάτες αυτές είναι γεννημένες να εξαπατούν τους δημοσκόπους, αλλά τελευταία ειδικεύονται στο να εξαπατούν και τους καημένους πολιτικούς «αρχηγούς». H μεγάλη συσπείρωση τελικά δεν ήταν και πολύ μεγάλη-μόνος του ο Βενιζέλος είχε πάρει περισσότερους ψήφους από όλους τους υποψήφιους. Και δεν είχε πάει να ψηφίσει ο Στέφανος Μάνος ή ο …Ψωμιάδης.
Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η ηλικία των ψηφοφόρων. Το 65% είναι πάνω από 55 χρονών- δηλαδή γεννήθηκαν μετά το 1960. Προφανώς είναι ψηφοφόροι του παλιού ΠΑΣΟΚ, πολλοί περιπλανήθηκαν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ακόμα και Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι «επέστρεψαν σπίτι».
Αν πρόκειται για αναβίωση του ΠΑΣΟΚ θα φανεί από όσους συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο- όπου ίσως ενεδρεύει μια νέα έκπληξη. Θα φανεί από την συμμετοχή στο συνέδριο του νέου φορέα- με όσους θα φτάσουν ως εκεί. Θα φανεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -που έχει αναγγελθεί- με βασικό ερώτημα την διάλυση ή την επανίδρυσή του.
Αν οι 210.000 πήγαιναν σε ένα τέτοιο συνέδριο, αυτό πράγματι θα σήμαινε πώς ο κόσμος αυτός είπε πράγματι πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ-ενωμένο, δυνατό». Οι δυο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο πράγματι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν εκφράσει καθαρά ή με μισόλογα την άποψή τους για την διάχυσή του σε ένα νέο φορέα- χωρίς βαρίδια του παρελθόντος- δηλαδή την διάλυσή του.
Η επικρατέστερη για την ηγεσία του νέου φορέα Φώφη Γεννηματά φρόντισε να βγάλει από το βιογραφικό της την θητεία της ως υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αν και δηλώνει πως στο νέο εγχείρημα το κόμμα του μπαμπά της -του οποίου θέλει να ολοκληρώσει το έργο- το Κίνημα- που λησμονεί το όνομά του- θα είναι «πρωταγωνιστής». Δεν θα είναι στους …τίτλους το όνομά του. Πρωταγωνιστής μπορεί και να σημαίνει δωρητής οργάνων σε ένα νέο φορέα, αν αυτό συμβεί που μάλλον στο κάδρο του ιδρυτή ταιριάζει το πορτρέτο του Νίκου Αλιβιζάτου!
Από αυτή την άποψη η μεγάλη προσέλευση ήταν ο τάφος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πολιτικός τάφος όσων το λοιδόρησαν και ήθελαν τελικά να γυρίσουν πίσω. Το Ποτάμι, πράγματι, δεν γυρίζει πίσω, αλλά αυτό που φαίνεται εδώ και μερικά χρόνια δεν πάει ούτε μπροστά.
Αυτό το μπροστά επιδίωξαν περίπου 160.000 άτομα που δεν πήγαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά και μόνο το άκουσμα πως βγαίνει από τον πρώτο γύρο βγαίνει η Φώφη, μάλλον πήραν την απόφαση να μην πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Η ανάγνωση εδώ σε ένα δυσδιάκριτο μήνυμα- γιατί κατά βάθος είναι αντιφατικό, συβιλλικό και εν ίσως κυκλοθυμικό- είναι όπως θέλει ο καθένας: Ο κόσμος αποφάσισε την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ή σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει τη Φώφη.
Αν το διαβάσουμε από την πλευρά η Φώφη πήρε 41%. Αν το διαβάσουμε από την άλλη τότε την Φώφη δεν την θέλει το 59%. Ο κόσμος πήγε σε εκλογές που αφορούσαν την εκλογή ηγέτη- και μετά την δημιουργία κόμματος- και είπε πως θέλουμε κόμμα, δεν μας ενδιαφέρει ποιον θάχει ηγέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: