Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ: Η Γεννηματά δεν μπορεί, ο Ανδρουλάκης δεν θέλει…

Του Γ. Λακόπουλου

Κάθε θαύμα, τρεις μέρες. Τώρα που πέρασαν οι θριαμβολογίες για τη «μεγάλη συμμετοχή» για τον επικεφαλής του «νέου φορέα»  αρχίζει να αναδύεται η πραγματικότητα σ’ αυτόν το χώρο: η   κατάσταση είναι χειρότερη από πριν σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Ούτε η Φώφη Γεννηματά ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης πήραν το μήνυμα της εναπομείνασας κομματικής βάσης.
Η μια δεν μπορεί και ο άλλος δεν θέλει. Έτσι δεν φαίνεται ότι θα εκκινήσει η διαδικασία ανασυγκρότησής του Κινήματος, ως κορμού μιας ευρύτερης συμμαχίας για να πάρει με καλύτερες προϋποθέσεις στις επόμενες εκλογές. Ως ΠΑΣΟΚ- το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κυβέρνησε τη χώρα και θα μπορούσε να ξανακυβερνήσει, αν δεν έπεφτε στα χέρια ανάξιων επιγόνων που το παρέδωσαν στη διαπλοκή, στο ΔΝΤ, στην πολιτική ανυποληψία και τη διαφθορά.
Έτσι αρχισε ένα παιχνίδι  -στο οποίο μετέχει και ο Στ. Θεοδωράκης, όπως προφανώς θα μετάσχει και ο Γ. Καμίνης – το οποίο πέρα των άλλων δεν έχει και λογική. Τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν; Να δημιουργήσουν τον «φορέα» καταργώντας το ΠΑΣΟΚ που είναι το μόνο υπαρκτό κόμμα σ’ αυτή την υπόθεση;
Δεν κατάλαβαν ότι εκτός από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν άλλοι σ’ αυτό το χώρο; Να στήσουν μηχανή κατά του Τσιπρα; Δεν καταλαβαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην ίδια απλευρά του πολιτικού φάσματος απέναντι στη Δεξιά; Ότι ιδεολογικά εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα από τη ΝΔ;
Ότι τα παραβλέπουν αυτά είναι σα να αυτοαποκλείονται από την επόμενη Βουλή. Αν ήταν να ψηφίσουν τον Σταύρο οι πολίτες θα τον ψήφιζαν και σαν Ποτάμι. Αν είναι να στηριχθεί ο Κυριάκος, τον ψηφίζουν απευθείας. Και αν ήθελαν τον Καμίνη θα τον είχαν στηρίξει για να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Οι υπόλοιποι αποδείχθηκε ότι δεν έχουν ούτε την ψήφο τους. Από τον αρχικηπουρό του Γ. Παπανδρέου που κορόιδευε τους πάντες  έχοντας μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, μέχρι τους περίεργους που  βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν τους πολιτικούς.

Κόμμα δι’ εγκυκλίων;

Πολύ σύντομα θα αναδειχθεί ότι η αν η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ πάει στο γκρεμό  το παιχνίδι τελειώνει. Για «νέο φορέα» είναι  αστείο και να το συζητάμε μετά το φιάσκο των κατ’ εξοχήν εκπροσώπων αυτής της ιδέας. Αν οι πολίτες το ήθελαν θα έσπευσαν να τους στηρίξουν. Οι ιαχές των εφημερίδων που υποστηρίζουν τον Μητσοτάκη, δεν μπορούν να καλύψουν  την πραγματικότητα.
Αν οι πληροφορίες για τις «προτάσεις της Γεννηματά στον Θεοδωράκη για το συνέδριο» είναι ακριβείς, η υπόθεση θα οδηγηθεί στη γελοιότητα. Τα κόμματα δεν δημιουργούνται άνωθεν με «εγκυκλίους» και «συνεννοήσεις» προσώπων μέτριου πολιτικού βεληνεκούς.
Η Γεννηματά παρότι οι επιδόσεις της ήταν πολύ κατώτερες από τις προσδοκίες στη στο δεύτερο γύρο, δείχνει να μην συνειδητοποιεί ούτε τι ακριβώς έβγαλε η κάλπη, ούτε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ίδια. Συνεχίζει με έπαρση να υφαίνει ένα προσωπικοκεντρικό σύστημα σα να είναι η μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Εδώ και μήνες έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε προσωπικό  μαγαζί.  Δεν υπάρχει Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο, δεν υπάρχουν όργανα και πολιτικό επιτελείο. Δεν υπάρχει γραμματέας. Δεν ξέρει κανείς πότε θα γίνει το έκτακτο σύνεδρο που είχε αναγγελθεί. Έχει εγκαταστήσει στη Χαρ. Τρικούπη φίλους και συγγενείς, επαχθή πρόσωπα σε κάποιες περιπτώσεις και αποφασίζει, δαπανά και επιλέγει πολιτική γραμμή και συνομιλητές κατά βούληση. Σαν ιδιοκτήτρια μικρομεσαίας επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, όπως οφείλει. Θα το διαλύσει -χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα; Θα θέσει το ερώτημα στη βάση του; Να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -και να εγκαταλείψει τους τυχοδιωκτισμούς με τον «φορέα» που εξυπηρετούν επιδιώξεις άλλων δυνάμεων και πάντως όχι του ΠΑΣΟΚ- δεν φαίνεται να το αποφασίζει.
Μετά τον Γ. Παπανδρέου που ήταν βουλευτής του Κινήματος και οργάνωνε φανερά τη διάσπασή του – όπως και έκανε, υπό το βλέμμα του άβουλου Βενιζέλου- τώρα και η Φώφη πρώτα στράφηκε κατά των συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας την απλή αναλογική και τώρα οργανώνεται μαζί με τον Θεοδωράκη εναντίον του κόμματός της. Παρότι προεκλογικά έλεγε στα ακροατήρια της ότι δεν θα το διαλύσει για να παραπλανήσει του  οπαδούς του. Παλαιοκομματισμός και παραγοντισμός σε μια συσκευασία. 
Ολοκληρώνει την καταστροφή που επέφεραν οι προκάτοχοί της,  αυτό-υποβαλλόμενη στην ιδέα ότι οι προνομιακές σχέσεις με μιντιάρχες και οικονομικούς παράγοντες σε κάνει πολιτικό ηγέτη. Κινείται στην πολιτική σκηνή, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιβάλλει η ιδεολογία και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοεξαφάνιση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πραγματικός νικητής της κάλπης, κλείνει τα μάτια στην ευκαιρία που του δίνεται να εδραιωθεί ως πολιτικός με  προοπτική και να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπώντας την ανάγκη για ανανέωση και επιστρέφει στις σημιτικές και Βενιζελικός επιρροές του. Επιδιώκει την κατάργηση του Κινήματος για να μπει στη θέση του κάτι σαν τη «Ελιά», παραβλέποντας ότι εκείνο το σχήμα αποδοκιμάσθηκε στις Ευρωεκλογές αφού πήρε 35% λιγότερο από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Αυταπάτες.
Ο Ανδρουλάκης παραβλέπει επίσης ότι η καλή επίδοσή του στις εκλογές προέκυψε ως αντίδραση σε όσους επιδίωκαν την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και πάει να παίξει ο ίδιος το ρόλο που δεν επέτρεψαν στους άλλους οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Δεν ζητάει αμέσως τη σύγκληση συνέδριου του ΠΑΣΟΚ για να εκλεγεί Κεντρική  Επιτροπή, γραμματέας και όργανα, δεν αξιώνει  την λειτουργία του Κινήματος κατά το Καταστατικό του, αλλά συμπράττει σε αυτό που αποβαίνει εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Τόσο το χειρότερο γι’ αυτόν.
Αφού οι δυο πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν το συμφέροντά του -ως πολιτικού φορέα με δεδομένη ιδεολογία και κοινωνικές αναφορές- και να κινηθούν στο δρόμο της ανασύνταξης του, το αποτέλεσμα θα είναι να αποβούν μοιραία πρόσωπα. Συμβάλλοντας στην εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ όμως προετοιμάζουν και τη  δική τους εξαφάνιση. Ούτε η Γεννηματά, ούτε ο Ανδρουλάκης λένε τίποτε στην ελληνική κοινωνία, χωρίς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ πάνω από το κεφάλι τους. Ή θα υπάρχουν σαν ΠΑΣΟΚ ή θα χαθούν.
Αν θα μπουν στην επόμενη Βουλή, θα μπουν ως ΠΑΣΟΚ.  Αν οδηγήσουν στην εξαφάνιση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου -επειδή κάποιοι δεν θέλουν την ιδεολογία του και την αναφορά στην ιδρυτή του που υποδηλώνουν το όνομα και τα σύμβολά του- υπογράφουν το τέλος τους.

Κόμμα χωρίς ψηφοφόρους

Κανείς οπαδός του ΠΑΣΟΚ  – ή κανείς από όσους έφυγαν και θα μπορούσαν να επιστρέψουν- στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσει ένα κόμμα που θα έχει οποιοδήποτε άλλο τίτλο. Δεν θα έχει ιδεολογία  βασισμένη στην 3η Σεπτέμβρη ή τις  ιστορικές κα κοινωνικές αναφορές του.
Ποιος θα ψηφίσει ένα «νέο» κόμμα που έχει αρχηγό τη Φώφη και επιτελείο τον Σταύρο, τον Γιώργο, τον δήμαρχο, και τους ξοφλημένους που είδαμε να νεκρανασταίνουν τα μίντια που θέλουν να ξαναφέρουν τη ΝΔ. Που θα στελεχώνεται με παλιούς υβριστές του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, ή όσους εξέθρεψε και τώρα τον πετροβολούν σκανδαλωδώς, για να συντηρήσουν τη μιζέρια και την παρακμή τους. Ένα κόμμα που θα ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τον Μητσοτάκη. Αυτό θα είναι κόμμα χωρίς ψηφοφόρους.
Αντίθετα ένα νέο ΠΑΣΟΚ με ψηλά τις σημαίες του και μπροστά την ιδεολογία του, με αναφορές στον ιδρυτή του, αλλά ανανεωμένο   σε πρόσωπα, με σύγχρονο λόγο και ριζοσπαστική πολιτική θα γίνει ξανά πόλος έλξης για τα κοινωνικά στρώματα που ακολουθήσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και αλλάξαν την πορεία των πραγμάτων στη χώρα. Αυτό το κόμμα θα μπορεί να συγκλίνει με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και να συμβάλει στην προοπτική της κυβερνώσας κεντροαριστεράς.
Υ.Γ.  Από τη Φώφη με τις κενοδοξίες και την ανωριμότητα του Νίκου  δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ  από τη στιγμή που φαντασιώνεται ως «ιδρύτρια» νέου κόμματος. Τα πρόσωπα της «Ομάδας Γεννηματά» και τα λοιπά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί σιωπούν- ή και συμμετέχουν- στο ανοσιούργημα της διάλυσης του κόμματος που άλλαξε την πορεία της χώρας και αποδυναμώθηκε μόνο όταν πουλήθηκε από μέσα;
Γιατί υποθάλπουν τον τυχοδιωκτισμό «καλά περάσαμε με το ΠΑΣΟΚ, πάμε για άλλα, μήπως ξανατσιμπήσουμε  κανένα αξιωματάκι, ας είναι και από τον Μητσοτάκη;»; Θα κατεβεί καμία μέρα από εκεί πάνω ο Ανδρέας Παπανδρέου -που λέει ο καθηγητής Θ. Καρυώτης- και δεν θα έχουν πού να κρυφτούν…

TOPICS:

Δεν υπάρχουν σχόλια: