Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Φρούριο" η Θεσσαλονίκη για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια παρόμοια με τα περσινά. "Νεκρή ζώνη" γύρω από την εξέδρα των επισήμων.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.


Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο μέτρων τάξης, με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα. Με πρότυπο τα επιτυχή μέτρα της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, θα διαμορφωθεί μια «νεκρή ζώνη» σε ακτίνα ασφαλείας εκατέρωθεν της εξέδρας των επισήμων, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση αυστηρά μόνο σε όσους έχουν πρόσκληση.

Αστυνομικοί θα είναι παραταγμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας, με ενίσχυση της παρουσίας τους σε σημεία όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ θα προηγηθούν έλεγχοι και προληπτικές συλλήψεις σε προσερχόμενους. Συνολικά, στα μέτρα τάξης θα πάρουν μέρος 2.000 αστυνομικοί.

Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επί τόπου μέτρα ασφαλείας, όπως τα κιγκλιδώματα, αποτελούν μέρος του σχεδιασμού.

Επίσης, η παρέλαση θα αποτελείται από λίγα σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, και θα κρατήσει λίγη ώρα, ίσως λιγότερη και από αυτήν της 25ης Μαρτίου.
Επίσης, θα λειτουργήσει πάλι η διαδικασία της ειδικής διαπίστευσης για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την παρέλαση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θα είναι κοντά στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από τη Βουλή.

Εμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να... προσανατολίσει κάποιους σε... «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.


Μεγάλη αναμένεται η κινητοποίηση της Αστυνομίας και στην επαρχία, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας. Σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε «στενό κλοιό» θα κινηθούν εκεί οι αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: