Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Όταν δανείζει η Κίνα, είναι “υποθηκευση του φυσικού πλούτου”. Όταν δανείζει το ΔΝΤ υποθηκεύοντας και τα κοτέτσια, είναι “ανάπτυξη”…




Κοιτάξτε πως τους πιάνει ο πόνος για την Ουγκάντα… Για την Ελλάδα που υποθήκευσε τα πάντα εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος, ούτε κουβέντα.

Τον κίνδυνο να διογκωθεί επικίνδυνα το χρέος της χώρας και να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της φτώχειας επισημαίνουν αναλυτέςΤο μέλλον της Ουγκάντας φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο από το ήδη τραγικό παρόν της. Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, το χρέος της χώρας αναμένεται να διογκωθεί επικίνδυνα στο μέλλον, λόγω των δανείων που παίρνει, ειδικά από την Κίνα, υποθηκεύοντας τα μελλοντικά της έσοδα από το πετρέλαιο. Κάτι που θα επιδεινώσει και το τεράστιο ρόβλημα φτώχειας που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.
Η Ουγκάντα δανείζεται με εγγύηση τα αποθέματα αργού που διαθέτει, κατά κύριο λόγο από την Κίνα, πριν καν αρχίσει να εξορύσσει το πετρέλαιο, σύμφωνα με βουλευτές και οικονομολόγους. Κατά τις ίδιες πηγές, η Κίνα πιθανόν επιχειρεί –προσφέροντας ευνοϊκούς όρους χορηγήσεων–, να αποκτήσει καθοριστική επιρροή όσον αφορά την διαδικασία λήψης αποφάσεων στη χώρα αυτή της Αφρικής.
Το τελευταίο διάστημα, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε μείζονα πηγή φθηνών πιστώσεων προς την Ουγκάντα, χορηγώντας αθρόα δάνεια για έργα υποδομής, όπως η επέκταση του οδικού δικτύου, η ανέγερση υδροηλεκτρικών φραγμάτων και η εγκατάσταση ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών.
Αν και οι όροι των χορηγήσεων αυτών δεν είναι γνωστοί στις λεπτομέρειές τους, πιστεύεται ότι γενικά τα επιτόκια των διμερών δανείων είναι συγκριτικά χαμηλότερα από εκείνα της αγοράς.
Η Ουγκάντα δανείστηκε 105 εκατ. δολάρια από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013, ποσό που εμφανίζεται να είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τα 840 εκατ. δολάρια που είχε δανειστεί από το εξωτερικό την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Το σύνολο του εξωτερικού χρέους της Ουγκάντας έφθασε έτσι τα 5,8 δισεκ. δολάρια, κατά το έγγραφο αυτό.
Όμως στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ένα ποσό 1 δισεκ. δολαρίων που δανείστηκε πρόσφατα η Καμπάλα από το Πεκίνο για την χρηματοδότηση δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Νείλο Ποταμό, με σκοπό να αυξηθεί η διαθέσιμη προσφορά ενέργεια στην αφρικανική χώρα.
Ο Σεμούτζου Ιμπραχίμ Ενγκάντα, επικεφαλής της επιτροπής της βουλής η οποία ελέγχει τον κρατικό δανεισμό, τόνισε μιλώντας στο Ρόιτερς ότι τα έργα υποδομής γίνονται όλα με δανεισμό.
«Δανείζονται ανεξέλεγκτα διότι έχουμε πετρέλαιο αλλά ήδη διασπαθίζουν τον πόρο αυτό και τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της φτώχειας. . . η αποπληρωμή των δανείων αυτών θα είναι ένας εφιάλτης», τόνισε.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Ουγκάντας είχε ανακοινώσει ότι θα αναθέσει στην Κίνα να αναλάβει και να χρηματοδοτήσει όλα τα μείζονα έργα υποδομής, τα οποία υποσχέθηκε να αποπληρώσει στο μέλλον με τα έσοδα από το πετρέλαιο.
«Ήδη εκτυλίσσεται η κατάρα του πετρελαίου», είπε ο Γκόντμπαρ Τουμουσάμπε, διευθυντής ενός κέντρου μελετών στην Καμπάλα, αναφερόμενος στην εξάρτηση κρατών από φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο που δεν οδηγεί στην απαλλαγή τους από τη φτώχεια.
Ο Τζιμ Μουγκούνγκα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε πάντως το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο. «Δεν δανειζόμαστε για να καταναλώσουμε αλλά για στρατηγικά πεδία της οικονομίας όπως η δημιουργία υποδομών, κι επιπλέον το χρέος μας είναι ακόμη διαχειρίσιμο», είπε ο εκπρόσωπος αυτός.
Και πρόσθεσε: «Δανειζόμαστε κυρίως από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τον δανεισμό. . . δεν θα μας έδιναν χρήματα εάν ανησυχούσαν για την δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε [τα δάνεια] ή εάν υπήρχε κρίση».
Τα 2006, ανακαλύφθηκε στην Ουγκάντα ένα κοίτασμα αργού που εκτιμάται ότι περιέχει 3,5 δισεκ. βαρέλια αργού, αλλά η εμπορική εκμετάλλευσή έχει αναβληθεί επανειλημμένως και πλέον αναμένεται ότι θα αρχίσει το 2016.
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: