Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

"ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ"




Η Ελλάδα και η τρόικα συνεχίζουν να "απέχουν δισεκατομμύρια" στις συνομιλίες για την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι δύο πλευρές, αναφέρει το πρακτορείο, προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η πρόοδος στις συνομιλίες είναι αργή καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν ασαφείς, αναφέρει ο αξιωματούχος.

"Δισεκατομμύρια ή μίλια χωρίζουν τις ελληνικές αρχές με την τρόικα στα δημοσιονομικά μέτρα", δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η τρόικα επιμένει πως η χώρα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει ένα εκτιμώμενο κενό 2 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα αντιδρά στην ανάληψη νέων οριζόντιων μέτρων επιμένοντας ότι το κενό είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

"Αρχίζω να ανησυχώ περισσότερο για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

"Δεν υπάρχει κίνηση", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Δεν έχουμε επίσης κλείσει ακόμη στην τελική εκταμίευση από την τελευταία αξιολόγηση", πρόσθεσε.

"Υπάρχουν ορόσημα που πρέπει να τηρηθούν σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και άλλα βήματα για να ξεκλειδώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ", δήλωσε.

Ερωτηθείς αν οι δανειστές θα θέσουν μια προθεσμία στην Ελλάδα για να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους ο αξιωματούχος δήλωσε: "Όχι. Η προθεσμία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τα χρήματα θα εκταμιευθούν. Αν δεν εκπληρωθούν, θα τα κρατήσουμε".

"Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα"

"Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος σύμφωνα με το Dow Jones Newswires δήλωσε ότι Ελλάδα και τρόικα συνεχίζουν να "απέχουν δισεκατομμύρια" στις συνομιλίες για την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα εξάλλου με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής των δανειστών επιστέφουν στην Αθήνα την Παρασκευή αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφει το Σάββατο για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με πρώτο στόχο τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος, όπως είπε, "θα κατατεθεί κανονικά" έως τις 21/11 που λήγει η συνταγματική προθεσμία.

Σε ερώτημα αν θα υπάρχει συμφωνία έως τότε ή ίδια πηγή απάντησε "ελπίζω πως ναι".

Πρόσθεσε ότι προηγουμένως θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων.

Στο τελικό σχέδιο θα πρέπει, ανέφερε, να διατηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και η αρχή να πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα.

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό θα συνεχιστούν και αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Έσπασε ο πάγος

Έσπασε ο πάγος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι η τρόικα "κατέβηκε από τα 2,9 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα για το 2014 που αρχικά ζητούσε".

Η ίδια πηγή περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως δημιουργικές, θετικές, δύσκολες αλλά και επίπονες.

"Υπάρχει πρόοδος αλλά θα τραβήξουν σε μάκρος", πρόσθεσε αναφέροντας ότι τα νούμερα "προσαρμόζονται". Υπάρχει βεντάλια θεμάτων, ανέφερε, που παραμένουν ανοιχτά αλλά υπάρχει σύγκλιση.

Διευκρίνισε ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης οριζόντια μέτρα, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι δύσκολα οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν πέρα των Χριστουγέννων.

Στη διαπραγμάτευση διάρκειας περίπου τριών ωρών που έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο αποκλειστικό θέμα ήταν ο προϋπολογισμός του 2014. Δεν άνοιξε κουβέντα για το μεσοπρόθεσμα (τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές από το 2014 και μετά).

Δεν ζητηθήκαν επίσης οι μεγάλες εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων (αμυντικές βιομηχανικές, διαθεσιμότητα, χρέη ΕΥΔΑΠ), ούτε άλλα ανοιχτά πεδία όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι επαγγελματικές μισθώσεις, απελευθερώσεις αγορών και επαγγελμάτων και άλλα μέτωπα στα οποία η τρόικα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις.

Δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα ούτε στο Eurogroup της Πέμπτης, ούτε στο επόμενο έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου.

Ο δεύτερος (για σήμερα) γύρος διαπραγματεύσεων στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ξεκίνησε γύρω στις 17.00 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30. Ο κ. Τόμσεν αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα του 2014.

Αύριο και οι δυο πλευρές αναμένεται να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Eurogroup.



Δεν υπάρχουν σχόλια: