Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι δύο δημοσκοπήσεις που προκαλούν τρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου


Εσωτερική άποψη του Μεγάρου Μαξίμου
Εσωτερική άποψη του Μεγάρου Μαξίμου

Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης - Πρωτιά του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών


Μπορεί ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης να αμφισβήτησε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, ότι δεν διαπιστώνει «ρεύμα» υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επικαλέστηκε τις δημοσκοπικές έρευνες για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επανέλαβε από το βήμα της βουλής, όπου εμφανίστηκε μετά από εννέα μήνες, ότι η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν το 2016. Όμως, δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε γνώση των κομματικών επιτελείων έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση, στο επιτελείου του πρωθυπουργού και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με τις δύο έρευνες, δύο κρυφές δημοσκοπήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των συγκυβερνώντων,  ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρωτιά με διαφορά της τάξης του 4% και με το ποσοστό των αναποφάσιστων να φθάνει περίπου στο 35%. Όπως εξηγεί αναλυτής, «είναι δυνατόν σε συνθήκες πραγματικής εκλογικής διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το 37% και να δημιουργήσει συνθήκες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν κανείς λάβει υπόψη το ρεύμα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία και στο εκλογικό σώμα».

Η ταύτιση των στοιχείων και των δύο δημοσκοπήσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν από δύο διαφορετικές εταιρείες για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακή. Τα στοιχεία και των δύο ερευνών συγκλίνουν στην βελτίωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στο «άνοιγμα» της ψαλίδας σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην βελτίωση των επιδόσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται πρώτος και στις δύο δημοσκοπήσεις, ενώ αναφορικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει κατά πολύ τα ποσοστά, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να καταγράφει αντίστροφη πορεία και τη διάφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μειώνεται, σε σχέση με προηγούμενα γκάλοπ.

Στα αξιοσημείωτα των δύο ερευνών, είναι η τεράστια πτώση των ποσοστών που αντιστοιχούν στην ικανοποίηση της κοινωνίας από την κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο, με το ποσοστό να φθάνει μόλις στο 16%. Τέλος στην παράσταση νίκης τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται, με την μία έρευνα να τον δείχνει ισόπαλο με τη ΝΔ, και την δεύτερη να δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται.

Όπως σημειώνουν πολύ καλά πληροφορημένοι κύκλοι, οι οποίοι μελετούν και αναλύουν τις δημοσκοπήσεις «Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και τρεις εβδομάδες, δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των οποίων θα δουν το φως της δημοσιότητας στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτυπώσουν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και την πορεία νίκης που διαγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: