Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Γεφυρώνονται οι διαφορές για ΦΠΑ και Ασφαλιστικό



 Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες – Eurogroup μέχρι την Τρίτη επιδιώκει η Αθήνα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία - μεταξύ άλλων - της Δικαιοσύνης και των αγορών, ενώ το απόγευμα συνεδρίασαν τα στελέχη του Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας ότι τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς τα οποία αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι δύο πλευρές βρουν κοινή γλώσσα και «κλειδώσουν» τα βασικά σημεία της συμφωνίας, τότε η Αθήνα θα επιδιώξει να γίνει έκτακτο Eurogroup άμεσα, δηλαδή την Τρίτη κιόλας, με στόχο να δοθεί το «πράσινο» φως για να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Τσίπρας στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Ακόμα και το ενδεχόμενο να πάει και ο ίδιος τη Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Μέρκελ με Ολάντ και Γιούνκερ, εξετάζεται απ’ τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, σε συνεννόηση πάντα με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται εφόσον όμως μέχρι τότε οι εξελίξεις τρέξουν με ρυθμούς τέτοιους, φέρνοντας τη συμφωνία με τους εταίρους προ των πυλών.

Όπως αποκλειστικά αποκάλυψε το Newsbomb.gr, η σημερινή μέρα καθώς και οι δύο επόμενες είναι καθοριστικές και κρίσιμες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έχουν μπει στην τελική ευθεία και έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το βράδυ να υπάρχει πλήρης ελληνική πρόταση επί των θεμάτων της διαπραγμάτευσης και τη Δευτέρα Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ να δώσουν το (πολιτικό...) πράσινο φως.

Σε αυτό το πλαίσιο των συνεχών, πυρετωδών διαβουλεύσεων είναι πολύ πιθανή μια νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ ακόμα και τις επόμενες ώρες, μέχρι την Κυριακή (31.05) το βράδυ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει και άλλες επαφές, ίσως με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, αλλά και με «όποιον άλλο κριθεί αναγκαίο», όπως μάς τόνισε έγκυρη πηγή της κυβέρνησης.

Και ανάλογα με τις εξελίξεις, ίσως τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας να βρεθεί και στο Βερολίνο... Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: