Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Οι κινήσεις του Τσίπρα και οι «ειδικές αποστολές» του Ν. Παππά…

Οι κινήσεις του Τσίπρα και οι «ειδικές αποστολές» του Ν. Παππά…

Σάββατο και Δευτέρα οι καθοριστικές ημέρες για το κλείσιμο της συμφωνίας

Καθοριστικό είναι το διήμερο Σάββατο (30.05) και Δευτέρα (1.06.) για το κλείσιμο της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία.
Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι αυτές οι ημέρες-κλειδιά προέκυψαν απ’ την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και των Μέρκελ - Ολάντ, με τους οποίους (όπως και με άλλους, π.χ. Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Λιου) είναι πιθανό να έχει νέες επαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός στο επόμενο τριήμερο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απ’ την τελευταία τηλεδιάσκεψη προέκυψαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
• Η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο Φρ. Ολάντ επαναβεβαίωσαν στον Αλ. Τσίπρα τη βούλησή τους για λύση σε πολιτικό επίπεδο στα σημεία εκείνα όπου διαπιστώνεται αδιέξοδο στα τεχνικά κλιμάκια.
• Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη, απόλυτα τεκμηριωμένη και σε όλες τις λεπτομέρειες ελληνική πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια μέχρι το Σάββατο το βράδυ.
• Μέρκελ και Ολάντ, στη συνάντησή τους, τη Δευτέρα, στο Βερολίνο (και με τον Γιούνκερ) αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για πολιτική υπέρβαση των σημείων όπου παραμένουν εκκρεμότητες.
Πρόκειται για ένα «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε κι εκφράζει τη βούληση και των δύο πλευρών, ώστε να κλείσει επιτέλους η συμφωνία.
«Θα πάμε σε τελική λύση», τόνισε κατά τις πληροφορίες μας ο Αλ. Τσίπρας, ενώ Μέρκελ και Ολάντ δέχτηκαν να υπάρξει πολιτική λύση στα «κενά» των τεχνικών κλιμακίων, ζητώντας πάντως αυτά τα κενά «να μην είναι πολλά».
Ως εκ τούτων, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να είναι η καθοριστική για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας.
Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε αυτό που είχε πει και στη Ρίγα, ότι δηλαδή:
«Εγώ κυβερνώ», όταν της επισημάνθηκαν οι «τορπίλες» που βάζουν στη διαπραγμάτευση οι δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν τη συμφωνία, κάτι που είχε επισημάνει και ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωση που έκανε μετά την τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Σόιμπλε…
Αλλά ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που είχε με το επιτελείο του, στην οποία επίσης ήταν και ο Γ. Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι:
- Τη συμφωνία την πολεμά λυσσαλέα επίσης και η «τρόικα εσωτερικού», στην οποία περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα κανάλια, εφημερίδες, sites και δημοσιογράφοι!
Να σημειώσουμε ακόμα ότι καθοριστικό ρόλο στην τελική ευθεία για τη συμφωνία διαδραματίζει και ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, στον οποίο έχει ανατεθεί «ειδική αποστολή» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κεντρικό στόχο να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το τελικό ΟΚ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: