Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Forbes: « Ο χορός του θανάτου" Η Ελλάδα καταστρέφει την αξιοπιστία του ΔΝΤ


RIA NOVOSTI
Αν η οικονομία της  Ελλάδας  καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την ΕΕ και το ίδιο το ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, και το ΔΝΤ θα λάβουν  ένα σοβαρό πλήγμα στην  φήμη τους. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του  Forbes, η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση.

«Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος με  ενδιαφέρον και αυξανόμενη ανησυχία βλέπει  τις περίπλοκες κινήσεις στον θανάσιμο  χορό    της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ», - γράφει  ο Κόπολα.


Στην τελευταία πιρουέτα του χορού της Ελλάδας , ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε  ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει τακτικές πληρωμές για το χρέος της προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αρνείται να τους πληρώσει  όλους,  γράφει ο αναλυτής , τονίζοντας ότι είναι μάλλον ένα σήμα της ΕΕ ότι η αδιαλλαξία της σε σχέση με την Ελλάδα και το εξωτερικό της χρέος μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία του ΔΝΤ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί η Ελλάδα παρόμοιες τακτικές και εκφράζει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της προς το ΔΝΤ. Αυτό έγινε και  στις αρχές Μαΐου, αλλά στο τέλος η Ελλάδα είχε  καταναλώσει τον λογαριασμό των  αποθεματικών της σε SDR στο  ΔΝΤ προκειμένου να προβεί σε πληρωμή. Αυτό επέτρεψε στη χώρα να λύσει τα άμεσα προβλήματα των ελλείψεων σε μετρητά, και να αγοράσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Αλλά επιπλέον τα δαπανημένα SDR θα πρέπει να αναπληρωθούν.


Ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι αυτός ο ελιγμός μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Από τη μία πλευρά, το ΔΝΤ θέλει να επιστρέψει τα χρήματα που προβλέπονται για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι υπό επίθεση για την  δική του εξουσία.


Ο Κόπολα γράφει ότι από την αρχή,  η παροχή χαρακώματος προς την  Ελλάδα υπήρξε πολύ αμφιλεγόμενη. Το ΔΝΤ αναγκάστηκε να παραβιάσει τους δικούς του κανόνες, πράγμα το οποίο  προκάλεσε το 2010 μια θύελλα  κριτικής από το δικό του Διοικητικό  Συμβούλιο, ιδίως των αναπτυσσομένων χωρών. Το ΔΝΤ κατηγορήθηκε ότι τα χρήματα δεν θα σώσουν  την Ελλάδα, και τους κατόχους των δανειακών υποχρεώσεων της, δηλαδή τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, η αξιοθρήνητη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η οικονομία στην Ελλάδα  καταρρεύσει, αυτό θα σήμαινε την κατάρρευση της ΕΚΤ. Η χρεοκοπία της  Ελλάδας  προμηνύει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να απαντήσουν στο δικό τους εκλογικό σώμα.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι από αυτή την κατάσταση αναστολής είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά ένας αριθμός ευρωπαϊκών πολιτικών δεν υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Το ΔΝΤ, βέβαια, μπορεί να σώσει τη φήμη του , και να σταματήσει τη χορήγηση δανείων στην  Ελλάδα μετά το 2016, αλλά η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή, από το  διαπραγματευτεί με την Ελλάδα.

http://ria.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια: