Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η Κομισιόν δικαιώνει τον Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Αποτέλεσμα εικόνας για νικος παππας

Κλιμάκιο συνεργατών του υπουργού Επικράτειας, Νίκου Παππά, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου είχε ενημερωτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους ξένων media, αλλά και με θεσμικούς φορείς της Κομισιόν και όχι μόνο.

Αντικείμενο της αποστολής ήταν η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των οριστικών αδειών που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από τις συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς -μεταξύ των οποίων και με συνεργάτες του επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Ετινγκερ- προέκυψαν τρία ξεκάθαρα συμπεράσματα:

1. Η Κομισιόν, αντίθετα με διαφορετικές πληροφορίες που διέρρευσαν -όχι τυχαία- στα media τις προηγούμενες εβδομάδες, θεωρεί τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικό θέμα, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά η κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους, χωρίς να εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Επιβεβαιώνεται ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες αποτελεί «βασικό παραδοτέο» της Συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο εντάσσεται ξεκάθαρα στο κεφάλαιο περί δημοσιονομικών. Άρα, το ενδιαφέρον είναι καθαρά οικονομικό και αφορά στη διασφάλιση εσόδων. Με άλλα λόγια, οι δανειστές έχουν κάθε ενδιαφέρον να πιέζουν να τρέξει ταχύτερα ο διαγωνισμός (για να έρθουν τα έσοδα) και σε καμία περίπτωση να τον «μπλοκάρουν» (όπως ονειρεύονται ορισμένοι).

3. Υπάρχει όντως -όπως έχει γραφτεί- επικοινωνία Επιτροπής – Ελλάδας (ανταλλαγή επιστολών) για θέματα τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση. Αφορούν σε θέματα συχνοτήτων (Digea και Ert-net), επί των οποίων υπάρχει ανταλλαγή απόψεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.



ΤΟ LOBBYING ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ
Ταυτόχρονα από τις επαφές με τους δημοσιογράφους έγινε σαφές ότι έχει προηγηθεί μεθοδευμένη πληροφόρηση από συγκεκριμένες πηγές, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι οι πήγες αυτές έχουν συμφέρον να δημιουργούν -από το πουθενά- εντυπώσεις πως δήθεν υπάρχει θέμα εμπλοκής της διαδικασίας αδειοδότησης εκ μέρους των Βρυξελλών.

Το κλιμάκιο απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά και των θεσμικών παραγόντων, ξεκαθαρίζοντας όλο το τοπίο και τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον ανταγωνισμό, «αλλά τον υγιή ανταγωνισμό», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ανέλυσε λεπτομερώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού, τη σύνταξη των όρων του, την αξιολόγηση -ακόμη και την απόρριψη- των φακέλων μέσω του ΕΣΡ. Όπως έγινε σαφές, μόνο ο ορισμός του αριθμού των αδειών μένει ως αρμοδιότητα στον υπουργό Επικρατείας.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα βήματα της διαδικασίας που υλοποιεί η κυβέρνηση: ψήφιση νόμου για τα media στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, συγκρότηση του ΕΣΡ (την οποία, όπως υπογραμμίστηκε, μπλοκάρει η ΝΔ διότι θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντα που επιδιώκουν απεριόριστο αριθμό αδειών -με άλλα λόγια, να μην αλλάξει τίποτα στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο) και διενέργεια του διαγωνισμού μέσω της ανεξάρτητης αρχής.

Στη διάρκεια των επαφών έγινε σαφής εκ μέρους των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης η αποφασιστικότητα να προχωρήσουν οι αλλαγές, ακόμη και αν -σε περίπτωση που με ευθύνη της ΝΔ, δεν απεγκλωβιστεί η συγκρότηση του ΕΣΡ- χρειαστεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Τα μέλη του κλιμάκιου τόνισαν, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ποτέ δεν υλοποίησε σχετική διαδικασία και όπου επί 25 χρόνια συντηρείται το καθεστώς των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών και ξεκαθάρισαν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί υπό τη νέα κυβέρνηση.

AvantiPopoloGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: