Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σε ρόλο... "κουκουλοφόρου" κόμματα της αντιπολίτευσης



Το Μέγαρο Μαξίμου θα αναμείνει, ωστόσο, τις προτάσεις τους, ενώ ξεκινά κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς και διεθνείς επαφές

Το τελευταίο «χαρτί» μερίδας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ -«σε πλήρη σύμπνοια, όπως πάντα»- για ανατροπή της κυβέρνησης μέσω του ασφαλιστικού «αποτυγχάνει εντελώς», εκτιμά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Παρά, ωστόσο, την έως τώρα έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων, το περίσσευμα θράσους, τις αγοραίες εκφράσεις και τις προσωπικές επιθέσεις μερίδας της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση -συνέχισε- θα αναμείνει τις εποικοδομητικές προτάσεις της πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή ανώτατη κυβερνητική πηγή εξέπεμπε από το Μέγαρο Μαξίμου την οργή της για τη στάση της αντιπολίτευσης: χωρίς θέσεις, συνεχίζει να λειτουργεί σε αυτό που ήξερε και πριν, ως «τρόικα εσωτερικού»: αντί να παίρνει θέση δίπλα στην κυβέρνηση της χώρας -πράγμα που έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος- συμβουλεύουν τους θεσμούς να απορρίψουν τις ελληνικές προτάσεις γιατί δεν είναι, τάχα, επαρκώς κοστολογημένες.

Παρά την απογοητευτική αυτή στάση μερίδας της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει σε δύο επίπεδα: διεθνοποίηση του ζητήματος και «χτίσιμο» του εσωτερικού «μετώπου». Για το τελευταίο ειδικότερα εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων θα γίνουν αύριο, Πέμπτη, δεκτοί από τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 14 - 16 Ιανουαρίου για συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενώ στο Eurogroup, τις ίδιες ημέρες, την ελληνική πρόταση θα αναπτύξει στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την αλήθεια για το ασφαλιστικό απεκατέστησε εν τω μεταξύ η Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της:

«Η κυβέρνηση, με την πρόταση που κατέθεσε χθες (σ.σ.: προχθές) για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς από το 2018 και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%».


Όλγα Γεροβασίλη: Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές

Στη «γλώσσα» των στοιχείων «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και, όταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία, είχε φτάσει τα 863 ευρώ», ήτοι 617 ευρώ λιγότερα. «Πού ήταν τότε ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά;» αναρωτήθηκε, ευλόγως, η Όλγα Γεροβασίλη, που πρόσθεσε:

«Έχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν:

Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε τη μείωση ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά».

«Αντιδράσεις και ενστάσεις από τους δανειστές» προέβλεψε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, αν και «μένει να δούμε την έκταση και την έντασή τους». Έριξε όμως και το «γάντι» σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι λέγοντας -μέσω του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»- πως «δεν μπορούν να ξεφύγουν με ένα εύκολο πολιτικάντικο 'όχι' στην πρόταση της κυβέρνησης. Εάν δεν τους αρέσει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να πουν πώς, κατά τη δική τους άποψη, θα εξασφαλιστούν το 1,8 δισ. και η βιωσιμότητα, με τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις και όχι με γενικόλογες δηλώσεις».

Η κυβέρνηση «σεβόμενη τη δημοκρατία κατέθεσε τις προτάσεις της εγκαίρως, αρχικά στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συνέχεια ενημερώνοντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και φυσικά την κοινωνία» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος (στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) . «Έτσι δίνεται», πρόσθεσε, «ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο και κατάθεση προτάσεων πριν διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά και για διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας ενόψει της διαπραγμάτευσης». 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: