Το εάν η Νέα Δημοκρατία έχει όντως τον – όποιον - “αέρα στα πανιά” της είναι θέμα δημοσκοπικής ανάγνωσης και πολιτικής ερμηνείας. Το ότι όμως αυτός ο – όποιος - “αέρας” αδυνατεί επίμονα να γίνει ρεύμα νίκης και, κυρίως, εκλογικής αυτοδυναμίας, αναγνωρίζεται και επισημαίνεται πλέον μετ' επιτάσεως ακόμη και μέσα από το ίδιο το γαλάζιο στρατόπεδο και από τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης.
Σ' αυτές, δε, τις επισημάνσεις και προειδοποιήσεις ήρθε να προστεθεί το νέο – το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες – κριτικό για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της Καθημερινής και “ναυαρχίδας” του ομίλου Αλαφούζου.
“Ο κίνδυνος να χαθεί ο (όποιος) αέρας έχει στα πανιά της η ΝΔ” είναι ο τίτλος του άρθρου με το οποίο ο διευθυντής της “Καθημερινής” έκρουσε νέο κώδωνα κινδύνου για τα γαλάζια εσωτερικά αδιέξοδα. Η πρώτη του παρέμβαση, την περασμένη εβδομάδα, αφορούσε το δομικό κενό αντιπολιτευτικής στρατηγικής και την στρεβλή επιλογή ανάδειξης θεμάτων όπως η – ανιστόρητη – εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού. Ανάλογη κριτική είχε ασκήσει και ο διευθυνβτής του “Βήματος” Αντώνης Καρακούσης, με συνέπεια το άρθρο υπαναχώρησης – ή απολογίας – του Κυριάκου Μητσοτάκη στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
“Καραμανλικοί εναντίον Μητσοτακικών”
Στην νέα και δεύτερη κριτική του παρέμβαση,  ο Αλέξης Παπαχελάς στόχευσε τώρα στις εσωτερικές και “ενδοοικογενειακές” κόντρες εξουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Μόνον οι αφελείς”, έγραψε μεταξύ άλλων, “δεν αντιλαμβάνονται ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να προκληθούν τριβές και ρωγμές. Καραμανλικοί εναντίον μητσοτακικών, Κυριάκος εναντίον μπακογιάννηδων, μετριοπαθείς τύπου Χατζηδάκη εναντίον «ακροδεξιών» τύπου Αδωνι είναι σενάρια που έχουν ήδη παίξει και θα ξαναπαίξουν δυνατά όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Και σενάρια μπορεί οιοσδήποτε να σχεδιάζει και να προωθεί. Το ζήτημα είναι να μην βρίσκονται πρόθυμοι πρωταγωνιστές στην κεντροδεξιά παράταξη να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.... Το μόνο που θα καταφέρουν όσοι εμπλακούν ή ανεχθούν τέτοια παιχνίδια, από τον αρχηγό έως τον τελευταίο παράγοντα, είναι να κάνουν τον κόσμο να αναφωνήσει «άντε πάλι τα ίδια» και να χαθεί όποιος αέρας θα έχει στα πανιά της η αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις εκλογές [...] Γι’ αυτό χρειάζεται να μπουν λίγο τα παραφουσκωμένα «εγώ» στην άκρη και στην Κεντροαριστερά και στην Κεντροδεξιά. Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή απέναντι σε όποιον υπονομεύσει την επόμενη ημέρα για ένα καπρίτσιο”.
Η αμφισβήτηση του Κυριάκου
Το μήνυμα του αρθρογράφου – ανεξαρτήτως του εάν χαρακτηρίζει τις εσωτερικές συγκρούσεις “στημμένο παιχνίδι” - είναι σαφές και στοχευμένο. Η αμφισβήτιση των επιλογών της ηγετικής ομάδας της ΝΔ κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, οι καραμανλινοί δεν κρύβουν – ούτε δημοσίως πλέον – την οργή τους για την επικράτηση της σκληρής “γραμμής Αδωνι”, βουλευτές όπως ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Θεόδωρος Φορτσάκης κατέθεσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους στην περίφημη επιχείρηση συμψηφισμού του ναζισμού με τον κομμυνισμό, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής είναι... κοινά ομολογούμενο μυστικό η δυσαρέσκεια για τον επικοινωνιακό και επιτελικό σχεδιασμό της ομάδας Θεοδωρικάκου.
Ενώπιον αυτών των δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωσε χθες την πολιτική ανάγκη μιας δεύτερης “απολογίας”, αυτή τη φορά στην συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, όπου επανέλαβε τα περί της συμβολής του κόμματός του στην εθνική συμφιλίωση, υπενθυμίζοντας την νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την συγκυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά.
Καθ' ότι όμως οι εκλογές και η αυτοδυναμία δεν κρίνονται ούτε στα βάθρα της ιστορίας, ούτε στην ένταση των αντιπολιτευτικών κραυγών περί “υποστηρικτών του Μαδούρο”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει δύο μεγάλα προβλήματα: Το πρώτο είναι η, εμφανής, αδυναμία του να διαμορφώσει δική του, ουσιαστική πολιτική ατζέντα απέναντι στον “αριστερό ρεαλισμό” της δεύτερης κυβερνητικής θητείας Τσίπρα. Το δεύτεορ πρόβλημα είναι η – ακόμη πιο εμφανής – απροθυμία ισχυρής μερίδας του κόμαμτός του, της καραμανλικής και όχι μόνον, να αναγνωρίσει μια ¨”νέα ηγεμονία Μητσοτάκη” στην κεντροδεξιά πσράταξη.
Κι εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιλύσει σύντομα αυτά τα δύο προβλήματα, τότε όντως ο – όποιος 'αέρας στα πανιά” της ΝΔ κινδυνεύει να χαθεί αμετάκλητα...