Δυσφορία στο χώρο της ΝΔ έχει προκαλέσει η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος και οι χειρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στην στάση που κράτησε η ΝΔ  μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να απέχει από το αντικομουνιστικό συνέδριο στην Εσθονία.
Η ΝΔ υπερασπίστηκε με «πάθος» την ατζέντα του Συνεδρίου και επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να μη συμμετέχει. Τελικά όπως αποδείχθηκε, ότι οι περισσότερες και πιο σημαντικές χώρες της ΕΕ απείχαν. Μόλις 8 υπέγραψαν το ψήφισμα που ουσιαστικά ζητάει «δίκες Νυρεμβέργης» για τους κομουνιστές. Ποιες ήταν αυτές; Οι «συνήθεις-ακροδεξιοί- ύποπτοι»: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, της Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.
Πολλοί επισήμαναν πως στην ΝΔ των Καραμανλικών τέτοιες θέσεις δεν θα ήταν ανεκτές. Στελέχη όπως ο  βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης και ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισαν «ανιστόρητη» και «άδικη» την ταύτιση κομουνισμού και ναζισμού. Όμως μέσα από τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή εκφράστηκε, εμμέσως, και κάτι ακόμη: Μια ενόχληση για την αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ. Όπως δήλωσε «ήταν μια αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά και δεν απασχολεί και τον μέσο Έλληνα».
Ανάλογο ήταν και το μήνυμα που έστειλε στην ηγεσία της ΝΔ η «Καθημερινή». «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η παθιασμένη κριτική για την αντιμετώπιση του καθεστώτος Μαδούρο ή του συνεδρίου στην Εσθονία είναι κάτι που αγγίζει τον μέσο ψηφοφόρο», έγραψε ο διευθυντής της εφημερίδας Α. Παπαχελάς. « Μην πέφτουμε », προσέθεσε μιλώντας προφανώς εκ μέρους της « σοβαρής ΝΔ », «στην παγίδα να θεωρούμε ότι αυτή η κριτική βρίσκει απήχηση στις μάζες»!
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η επικράτηση της ακροδεξιάς πτέρυγας στη ΝΔ είναι υπεύθυνη για την λαθεμένη τακτική της. «Η κυβέρνηση μπορεί, ακόμη, και καθορίζει την πολιτική ατζέντα, φέρνοντάς την στα μέτρα της… Το μόνιμο μοτίβο, το οποίο καλώς ή κακώς είναι ακόμη αποτελεσματικό, είναι εκείνο το «ξέρουμε τι κάνατε εσείς επί σαράντα χρόνια». Όταν η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από ορισμένα πρόσωπα και –κυρίως– ιδέες που έχουν κακοφορμίσει με την πάροδο του χρόνου, ο αντίλογος γίνεται δύσκολος».
Οι κύκλοι της ΝΔ που προβληματίζονται για την σημερινή τακτική της συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει μια σταθερή κοινωνική και εκλογική  βάση και μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. «Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα που θέλει προσοχή. Μπορεί να αντλήσει ψήφους από μία δεξαμενή που είναι πια μεγάλη: Δημόσιοι υπάλληλοι που φοβούνται για το μέλλον τους, χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι θυμωμένοι αλλά θεωρούν ότι κάποιος άλλος θα τους έκοβε παραπάνω τις συντάξεις, άνεργοι, όλοι όσοι ζουν με δωρεάν ρεύμα, μεταφορές, επιδόματα κ.λπ. Η Ν.Δ. και το… νέο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν μεγάλο λάθος να εγκαταλείψουν αυτή τη δεξαμενή. Αλλά τώρα δεν επικοινωνούν μαζί της», κατέληγε το άρθρο στη «Καθημερινή».