Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΣΥΡΙΖΑ: Για το μέλλον...Του Στέλιου Παππά*

Σε συνθήκες πολύμορφης εσωτερικής κρίσης και μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα στο ξέφωτο.

 

 Εφαρμόζοντας πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική φιλίας και συνεργασίας η χώρα κατέστη παράγοντας σταθερότητας σε ευρεία περιοχή αστάθειας η οποία μας περιβάλλει (από τα παράλια της Αφρικής μέχρι και την Ουκρανία, την Τουρκία και την FYROM).

Αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά γειτόνων μας, άλλα και τα τεράστια μεταναστευτικά -προσφυγικά ρεύματα. Είναι σαφές ότι αυτά τα δύο μέτωπα αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά είναι ικανά να ωθήσουν την χώρα σε αναπαραγόμενη αστάθεια.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση τονίζοντας με μεγαλύτερη ένταση το γεγονός ότι αν δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα στην χώρα οι δυσκολίες για τον λαό μας θα είναι ανυπολόγιστες.

Θα ήθελα να το τονίσω αυτό διότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την μακροχρόνια κρίση στο εσωτερικό της χώρας πολλούς δεν τους επιτρέπουν να δουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν δεν λαμβάνουμε υπ' όψη μας την ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία. Αυτό το πεδίο είναι η απόλυτη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιλύσει να μεγάλα προβλήματα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παράγοντα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στην Ε.Ε.

Στο πεδίο αυτό οφείλουμε να αναδείξουμε με μεγαλύτερη έμφαση τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού ως συνολικό σύστημα εξουσίας και όχι απλά και μόνο ως σύστημα περιοριστικών πολιτικών και λιτότητας.

Το κεντρικό ζήτημα στην Ε.Ε. είναι το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, η αδυναμία των πολιτών να προσεγγίσουν στοιχειωδώς τα κέντρα εξουσίας. Η διακυβερνητική λογική των εκτελεστικών εξουσιών της Ε.Ε. που λειτουργεί υπέρ των ισχυρών χωρών ή καλύτερα υπέρ των ισχυρών οικονομικών Lobbies κυρίων χρηματοοικονομικών που ασκούν την κυριαρχία στις μεγάλες χώρες .

Η ενότητα και η σύγκληση στην Ε.Ε. είναι σήμερα ζητούμενα και για να κατακτηθούν απαιτείται μια Επανάσταση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη με νέα Συνταγματική Συνθήκη και νέα Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Απαιτείται μια ευρεία συμμαχία- συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Σήμερα αξιοποιώντας δυνατότητες, πέρα από τα μνημόνια, οδεύουμε σταθερά στην έξοδο από την λιτότητα και την επιτροπεία χωρίς κλυδωνισμούς. Είναι λάθος να θεωρούν κάποιοι πως στο σημείο που σήμερα βρισκόμαστε οφείλεται απλά στο γεγονός ότι τηρούμε τις συμφωνίες.

Οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική,

οφείλεται στο ότι εργαζόμαστε σταθερά και πετυχαίνουμε αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στην Ε.Ε.,

οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ενισχύσει την δημοκρατία και την διαφάνεια στην χώρα οφείλεται τέλος στο γεγονός ότι πήραμε στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομίας σειρά από μέτρα που ενίσχυσαν χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και αποκλεισμένες κοινωνικές δυνάμεις.

Οφείλεται σε αυτά που κάποιοι τα θεωρούσαν “μονομερείς ενέργειες”.

Με την έννοια αυτή οποιαδήποτε σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που σήμερα μας αντιπολιτεύονται είναι για κάποιους υποκριτική, για κάποιους ανιστόρητη και για κάποιους άλλους ένας πολιτικός οικονομισμός.

Την περίοδο που διανύουμε ολοκληρώνεται το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις συντηρητικές και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις είναι ότι αποκαθίσταται η “ανάπτυξη” ως έννοια καθολικής ευημερίας του λαού. Αυτό αφορά:

Στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση.

- Στην ανασυγκρότηση των δομών και θεσμών κοινωνικής διαμεσολάβησης αυτόνομων, μακρυά από εργατοπατερισμούς και εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές που αναπαράγουν κοινωνικό αυτοματισμό.

Στην Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ανασυγκροτηθούν οι πολιτειακές δομές. Να πάψουν τα κόμματα να προσομοιάζουν με προσωποπαγείς ενώσεις. Να είναι κόμματα αρχών, απεξαρτημένα από τα οικονομικά συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα.

Κεντρικό χαρακτηριστικό στην πορεία για την ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί η ενίσχυση της περιφερειακής οργάνωσης της και των δομών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα περιφερειακά συνέδρια συμβάλλουν ώστε η αποκέντρωση να αναδεικνύεται ως προτεραιότητα και να γειώνονται κομματικές μας δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό απαιτούνται τομές στην οργανωτική μας πολιτική η οποία δεν σχετίζεται μόνο με την περιφερειακή οργάνωση των δυνάμεων μας αλλά και με τον πολιτικό χαρακτήρα που πρέπει να αναδεικνύει την φυσιογνωμία των Ο.Μ.

Η Κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα που όμως δεν συνοδεύονται πάντα, από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες των κομματικών δομών.

Στο οργανωτικό μας Συνέδριο το οποίο δεν πρέπει να αναβάλουμε για πολύ θα πρέπει αντιστοιχίσουμε τις δυνάμεις μας με τις προτεραιότητες μας σε εθνικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Θα μελετήσουμε προσεκτικά το φαινόμενο αδρανοποίησης μεγάλων λαϊκών δυνάμεων που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική δράση, ώστε να αναπτύξουμε:

α) ένα πλουραλιστικό πολιτικό κίνημα και

β) τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα μελών.

Έχοντας υπόψη μου το σημερινό πολιτικό σύστημα αλλά και τα χαρακτηριστικά των άλλων πολιτικών σχηματισμών μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι δικές μας αδυναμίες και οι ελλείψεις μας αναφέρονται και αναμετριούνται μόνο σε σχέση με την ιστορική ευθύνη που έχουμε αναλάβει. Σε καμιά περίπτωση δεν συγκρινόμαστε με τις δυνάμεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης οι οποίες μόνο ως πολιτικές λέσχες μπορούν να θεωρηθούν.

Για τον λόγο αυτό αλλά και για όσα προηγούμενα αναφέρθηκα είμαι βέβαιος ότι ο, ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα τον πολιτικό βραχίωνα που θα σημαδέψει για πολλά χρόνια την πορεία της χώρας και του λαού.
 
*Ο Στέλιος Παππάς είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: