Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Χτύπημα στη γραφειοκρατία με αλλαγές στη δημόσια διοίκηση


 Αναδόμηση υπουργείων και υπηρεσιών, ανακατανομή Δ.Υ. Σχέδιο εθνικής στρατηγικής για διοικητική ανασυγκρότηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ενώ οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις αντιμάχονται τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και καθυστερούν την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Λόγω περιεχομένου – αλλά και των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει – δεν είναι επικοινωνιακά αξιοποιήσιμο και δεν πρόκειται να αποφέρει άμεσα πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση. Αν υλοποιηθεί όμως, θα είναι η σημαντικότερη και ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει εσωτερική αναδιάρθρωση υπουργείων και υπηρεσιών, ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, γενικευμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και απλούστευση των διαδικασιών, δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
Η υλοποίηση του προβλέπεται να γίνει μέσα σε μια διετία και θα συνδυασθεί με ανακατανομή προσωπικού, μετακινήσεις-μετατάξεις, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, αναμόρφωση της διοικητικής δομής υπουργείων κλπ.
Με γαλλική βοήθεια και τεχνογνωσία
Αποτελεί μέρος της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», η οποία εκπονήθηκε με τεχνική βοήθεια από το γαλλικό Δημόσιο (Expertise France), με βασικούς γνώμονες
• τον εξορθολογισμό των δομών και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα
• τη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων
• την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας
• την ορθολογική αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
 

Η Εθνική Στρατηγική εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες:

• Διοικητική Ανασυγκρότηση
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, με τις οποίες θα αντιμετωπισθούν και τα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.
Αύριο η παρουσίαση
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» θα παρουσιασθεί επίσημα αύριο από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, σε ειδική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η παρουσία του πρωθυπουργού δείχνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση σ’ αυτή την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με την οποία φιλοδοξεί να φέρει την ελληνική δημόσια διοίκηση στον 21ο αιώνα και να την καταστήσει βασικό εργαλείο στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: