Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Τα ΝΕΑ: Μία εφημερίδα με δεξιούς αρθρογράφους και δεξιούς αναγνώστες


«Τρεις απλές παρατηρήσεις» γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης στα ΝΕΑ της Δευτέρας για την πολιτική κατεύθυνση της εφημερίδας του πρώην ΔΟΛ και η οποία, ως γνωστόν, ανήκει πλέον στον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Πρώτον οι μεγάλες εφημερίδες είναι σαν τα μεγάλα βαπόρια. Δεν στρίβουν εύκολα και αν στρίψουν φαίνεται. Δεύτερον, κριτές της κατεύθυνσης και της ποιότητας των εφημερίδων είναι οι αναγνώστες τους. Όχι οι ανταγωνιστές τους, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι Ρουβίκωνες. Τρίτον, οι εφημερίδες αυτές αποτελούν μέρος της Ιστορίας του τόπου. Κι η Ιστορία όταν γράφει, δεν ξεγράφει».

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Πολύ σωστά θα έλεγα. Συμφωνούμε. Και για τα τρία. Και για την Ιστορία που ειδικά για τις εφημερίδες του Συγκροτήματος έχει γράψει (από τα Ιουλιανά του '65 ήδη) και δεν ξεγράφει. Και για τα μεγάλα βαπόρια που δεν στρίβουν εύκολα και αν στρίψουν φαίνεται, γιατί όντως η στροφή του Συγκροτήματος προς τα δεξιά πραγματοποιήθηκε αργά και σταθερά και κράτησε (κρατάει) όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Από τότε που ο Σαμαράς πήρε την κυβέρνηση.
Προσοχή βέβαια γιατί τα μεγάλα βαπόρια πέφτουν σε... ξέρες ειδικά όταν τα αμπάρια τους είναι άδεια.
Αλλά και στο δεύτερο έχει δίκιο ο κ. Πρετεντέρης. Κριτές της κατεύθυνσης των εφημερίδων είναι οι αναγνώστες τους. Ας δούμε λοιπόν τους αναγνώστες των ΝΕΩΝ, ας δούμε προς τα που... κατευθύνθηκαν τις ημέρες που δεν κυκλοφορούσε η εφημερίδα τους μελετώντας τις κυκλοφορίες μίας συγκεκριμένης ημέρας σε σύγκρισή με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. 
Η συντηρητική «Καθημερινή» είχε αύξηση 29,36%. Η «Δημοκρατία» της λαϊκής Δεξιάς γνώρισε αύξηση 9,64%. Ο επίσης δεξιός «Ελεύθερος Τύπος» ανέβηκε κατά 17,99%. Και η έξαλλη δεξιόστροφη «Ελευθερία του Τύπου» (επίσης ιδιοκτησίας Μαρινάκη) σημείωσε αύξηση 29,14%. Μία μόνο αριστερή εφημερίδα ανέβηκε, η «Εφημερίδα των Συντακτών», κατά 22,51%. Με απλή -άντε, απλοϊκή- αριθμητική, το 80% των αναγνωστών των ΝΕΩΝ στράφηκε προς δεξιά έντυπα και μόλις το 20% προς τα αριστερά.
Επομένως πολύ σωστά το λέει λίγο παρακάτω ο Γιάννης Πρετεντέρης: «Με άλλα λόγια δεν τραβάμε ζόρι για κανέναν». Μία εφημερίδα με δεξιούς αρθρογράφους και δεξιούς αναγνώστες. Γιατί να τραβήξει κάποιο ζόρι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: