Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η «εξαγγελία» Μητσοτάκη που... εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2017!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε χτες την αποστολή ογκολογικών φαρμάκων κατ’ οίκον, που... ξεκίνησε πιλοτικά τον Μάρτιο του 2017!
Από τον Μάρτιο του 2017 εφαρμόζεται πρόγραμμα κατ' οίκον διανομής φαρμάκων από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε καρκινοπαθείς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Οργανισμού, με αφορμή εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων σε πάσχοντες από σοβαρή πάθηση.

Εξηγούν ότι η διαδικασία ξεκίνησε τέλη του 2016 με την πρόσκληση σε εταιρείες Ταχυμεταφοράς για προσκόμιση πιστοποιητικών στο πλαίσιο της διασφάλισης της παραλαβής, μεταφοράς, συντήρησης και παράδοσης των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι ενδιαφερόμενες Εταιρείες Ταχυμεταφοράς έπρεπε να καταθέσουν τα εξής πιστοποιητικά : 1) Έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών 2) Πιστοποίηση για την εκπλήρωση του σκοπού της παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος μεταφοράς φαρμάκων που στοχεύει στην ορθή τήρηση της διαδικασίας για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς και συνίσταται στη διεκπεραίωση όλου ή μέρους των ενεργειών που απαιτούνται για λογαριασμό του ασθενούς από την κατάθεση της συνταγής στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, την παραλαβή του σκευάσματος και τη μεταφορά του στην οικία του ασθενούς. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τη διασφάλιση της μεταφοράς και συντήρησης των φαρμάκων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φύλλου οδηγιών τους - πιστοποιητικό ISO.

Από τη διαδικασία προέκυψαν έξι εταιρίες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΕΟΠΥΥ και η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων ξεκίνησε πιλοτικά τον Μάρτιο του 2017, αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνουν επίσης ότι αναμένεται να αυξηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύντομα θα λειτουργήσει στο Περιστέρι και αναμένονται ακόμη τρία, η προμήθεια και αποστολή να γίνεται κεντρικά από αποθήκη του ΕΟΠΥΥ και το κόστος να αναλάβει ο Οργανισμός.

«Η παρούσα αξιωματική αντιπολίτευση είναι από άλλο πλανήτη»

Η σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αναφέρει:

Τελικά η παρούσα Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι από άλλο πλανήτη. Είναι ένα λογικό συμπέρασμα δεδομένου ότι στον πλανήτη γη δεν έχει επαναληφθεί το φαινόμενο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υιοθετεί ως πρόγραμμα μελλοντικής διακυβέρνησης όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ίσως αν ο κος Μητσοτάκης ανέβαινε μια βόλτα μέχρι τον Υμηττό, ο εξωγήινος κάτοικος του βουνού να τον συμβούλευε να αλλάξει επικοινωνιακό, και όχι μόνο, επιτελείο.

Εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την αποστολή ογκολογικών φαρμάκων κατ’ οίκον. Καλωσόρισε, λοιπόν, ο κος Μητσοτάκης σ’ αυτό που ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί από το Δεκέμβριο του 2016. Από τότε ο Οργανισμός προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο ομιχλώδες τοπίο της διακίνησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν σχεδιάζει με βάση τα συμφέροντα εταιρειών, οι οποίες μάλιστα έχουν μετόχους εταιρείες με έδρα οικονομικούς παραδείσους. Αντίθετα το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως επίκεντρο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και των αναγκών των πολιτών.

Ας ενημερωθεί λοιπόν ο κος Μητσοτάκης πως τα ΦΥΚ δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες. Πρόκειται για φάρμακα ευαίσθητα που πρέπει να φτάσουν στον ασθενή με απόλυτη ασφάλεια, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας του τρόπου μεταφοράς, καθώς και όλης της διαδικασίας με τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν επιχειρεί να βάλει κανόνες στη διαδικασία μεταφοράς τους προς τους ασθενείς, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών. Η διαδικασία προβλέπει δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων μεταφορέων, ξεκίνησε πιλοτικά πάνω από ένα χρόνο τόσο από το Κεντρικό Φαρμακείο του Ρέντη, αλλά και από άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποστολές μετά από σχετικό αίτημα ασθενών και με σκοπό να ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο η πλήρης εφαρμογή της για το σύνολο των ασθενών.

Πέρα και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να εμπεδώσει ο κος Μητσοτάκης ότι ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μία νόσος με συνέπειες τόσο στους νοσούντες, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες αυτές δεν αντιμετωπίζονται με εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικευμένους ιατρούς, ο πενταπλασιασμός των ποζιτρονικών τομογράφων (PET – CT), η εγκατάσταση γραμμικών επιταχυντών σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, η εγκατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μίνι κυκλοτρονίων, η αντικατάσταση των παλαιωμένων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων κ.λπ. Δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πριν εξαγγείλει την αποστολή φαρμάκων που ήδη υλοποιείται, θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την αποστολή του πόθεν έσχες της συζύγου του και αν τόσο πολύ κόπτεται για τον τομέα της Υγείας, τον ενημερώνουμε ότι με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία είναι σχεδόν ισόποση με τα χρήματα που χρωστά η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση ανεγείρει 2 ολοκαίνουρια νοσοκομεία, επισκευάζει τα ήδη υπάρχοντα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που έχουν παροπλιστεί σταδιακά από το 2008, ενισχύει το στόλο αεροδιακομιδών με νέα μέσα, ενισχύει τον επίγειο στόλο με 143 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα και άλλα πολλά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: