Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Όαση η Βουλή χωρίς Μητσοτάκη και Φώφη


Του Γ. Λακόπουλου



Παρασκευή πρωί στη Βουλή. Η ώρα του Πρωθυπουργού, μία από τις σημαντικότερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, -την οποία ο Αντ. Σαμαράς είχε καταργήσει, για να μην ξεχνάμε.
Το θέμα ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ειδικότερα η αναβάθμιση των αεροσκαφών. Πρωτοβουλία του Στ. Θεοδωράκη που απέληξε σε μια ξεχωριστή συζήτηση.
Τι ήταν αυτό που την έκανε ξεχωριστή; Ότι απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.
Ο ερωτών πολιτικός αρχηγός ανέπτυξε τις θέσεις, τις απορίες και τις αιτιάσεις του. Ο Πρωθυπουργός απάντησε με τον τρόπο που έκρινε. Πολλοί θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τη δευτερολογία του. Μεταξύ τους δεν συμφώνησαν σε όλα. Σε κάποια αντιδίκησαν. Αλλά με ευπρέπεια, επιχειρήματα, κοινοβουλευτικό ύφος.
Η συζήτηση έκανε τον κύκλο της. Ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματα του. Ωφελημένος βγήκε ο Κοινοβουλευτισμός. Η Βουλή ήταν – επιτέλους- όπως έπρεπε είναι.
Για δικούς τους λόγους ο  Κυριάκος και η Φώφη, δεν  παρακολουθήσαν τη συζήτηση. Δεν τους ενδιαφέρει το θέμα, προφανώς, αν δεν προέρχεται από δική τους ερώτηση ώστε να είναι πρωταγωνιστές.
Προκαλεί απορίες γιατί δεν έκαναν οι ίδιοι την ερώτηση στην  Ώρα του Πρωθυπουργού,  αφού τόσες μέρες αραδιάζουν αυθαίρετα  κατηγορίες που κατασκευάζουν, – ή που κατασκευάζουν άλλοι και τους τις πασάρουν.  
Δεν θέλουν απαντήσεις, θέλουν θόρυβο. Θέλουν αποπροσανατολισμό, όταν δεν σύρονται από υποδείξεις. Γι’ αυτό σε μια συζήτηση που ήταν απόντες, εκ των υστέρων τη σκυτάλη πήραν τα βαποράκια τους στα ΜΜΕ. Αλλά ήταν εμφανές ότι η Βουλή ωφελήθηκε από την απουσία τους.
Αν ήταν παρών ο Μητσοτάκης θα τίναζε τη συζήτηση τον αέρα, επεκτεινόμενος σε άσχετα θέματα με εριστικό ύφος. Κοπιάροντας το ύφος Σαμαρά θα την έπεφτε στον Πρωθυπουργό με ρητορική Άδωνι. Με το στυλάκι ‘κύριε Τσίπρα» κλπ..  Με προκάτ ατάκες για το ψευδές χειροκρότημα των βουλευτών του.
Θα ήταν μια ακόμη ατυχής παράσταση εκ μέρους του, βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα που θα αναγκαζόταν να τον βάλει στη θέση του. Αλλά με ανάλογο ύφος, προφανώς-έτσι είναι η πολιτική.  Έχει συμβεί πολλές φορές. Και με γνωστό αποτέλεσμα. Όπως στρώνει κάθε φορά ο πρόεδρος της ΝΔ,  έτσι και κοιμάται.
Αλλά θα είχε χαθεί η ουσία. Δεν θα υπήρχε ενημέρωση.  Θα ακούγαμε κραυγές.  Και την επόμενη  κάποια ΜΜΕ θα  αναπαρήγαν το εμπρηστικό κλίμα που δημιουργεί κάθε φορά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, καθοδηγούμενος από το χειρότερο επιτελείο που έχει ποτέ  πολιτικός στη θέση του. Και από τη μεγαλύτερη εμπάθεια.
Αλλά και με την παρουσία της Γεννηματά δεν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Η επίδειξη μικρομεγαλισμού εκ μέρους της θα συνεχίζονταν με τουπέ, και κούνημα του δάχτυλου. Θα παρατηρούσε τον  Μητσοτάκη ότι «δεν θα επιτρέψει». Με τον  ξύλινο λόγο της θα ήταν μια από τα ίδια, έστω και αν δεν θα είχε που να κρυφτεί με τις αναφορές του Πρωθυπουργού στο παρελθόν. Μπορεί και να απουσίαζε για αυτοπροστασία της. Με ή χωρίς συνεννόηση με τον Μητσοτάκη.
Είναι κακό να γίνεται τόσο σημαντική συζήτηση τη Βουλή χωρίς τον αρχηγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλους αρχηγούς.  Αλλά η εμπειρία δείχνει πως όταν απουσιάζουν οι συγκεκριμένοι αρχηγοί η συζήτηση είναι ουσιαστική.
Η Βουλή και η κοινή γνώμη ενημερώνονται. Ο καθένας βγάζει τα  συμπεράσματά του. Αποτελεί όφελος να γίνεται συζήτηση χωρίς  αυτούς που κατ’ επάγγελμα την αποπροσανατολίζουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις  απαιτήσεις μια σοβαρής κοινοβουλευτικής διαδικασίας και στο ρόλο τους, αλλά μεταφέρουν στη Βουλή το κλίμα και την ποιότητα της αντιπαράθεσης δημιουργούν οι μιντιάρχες και οι θαλαμηπόλοι προγενέστερων καταστάσεων.
ΥΓ.  Ότι ο Κυριάκος ηττήθηκε και σε μια συζήτηση που δεν ήταν παρών ας απασχολήσει αυτούς που τον έβαλαν να τους εκπροσωπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: