Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Μίζες 370.000 ευρώ για τα έργα στο μετρό

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης για την περίοδο 2003-2007

Καθεστώς είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες η μίζα που κατέβαλλαν αφειδώς οι μεγάλες εταιρείες προκειμένου να κλείνουν τις σημαντικές δουλειές στην Ελλάδα (βλέπε δημόσια έργα). Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από στοιχεία που έφτασαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας από τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας σχετικά με την ανάθεση και υλοποίηση των έργων του μετρό της Αθήνας την περίοδο 2003-2007. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι περίπου 370.000 ευρώ μετρητά διακινήθηκαν σε βαλίτσες με αποδέκτες κρατικούς αξιωματούχους, ενώ υπήρχε και «ταρίφα» της τάξης του 5%-7% που πήγαινε ως... μπαξίσι στα πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία Αττικό Μετρό, και μετά από σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, η γερμανική Δικαιοσύνη απέστειλε νέα στοιχεία που αφορούν μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα και η ηλεκτρονικά αρχεία.

Από αυτά προκύπτει ότι η εταιρεία Deutsche Bahn, που συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδας, «έσπρωχνε» τις μίζες προκειμένου να κλείσουν οι δουλειές μέσω προσώπου τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στη Γερμανία. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν την περίοδο 2003-2007 από τη γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει τρία έργα, μεταξύ των οποίων και τον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι στην ίδια κοινοπραξία συμμετείχε η εταιρεία Thales, που είναι γνωστή στις δικαστικές αρχές της Ελλάδας από τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η εταιρεία εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης συμμετείχαν οι εταιρείες Lahmeyer και ΟΜΕΚ, ενώ όλες από κοινού είχαν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Το πρόσωπο που κατονομάστηκε από το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Γερμανία εμφανίζεται να έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για να διοχετεύονται οι μίζες, ωστόσο προτίμησε την ασφάλεια των μετρητών και ο συγκεκριμένος λογαριασμός έκλεισε. Το ίδιο στέλεχος μάλιστα παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι για κάθε έργο «είχαν τιμολογήσει ποσοστό 5%-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» τα οποία εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του μάλιστα, η εταιρεία ασκούσε πιέσεις στον μεσάζοντα προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων...

Νέες διώξεις

Με τα νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα άσκησαν συμπληρωματική ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων που εκπροσωπούν τις εταιρείες Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Οι συγκεκριμένοι από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ήδη κατηγορούμενοι για μίζες που διοχετεύτηκαν μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργου.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος αναζητά τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων που δόθηκαν ως μίζες για να ανατεθεί στην συγκεκριμένη κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών μέτρων του μετρό. Στην περίπτωση που κατά την έρευνά του «σκοντάψει» σε πολιτικό πρόσωπο, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών.

ΕΙΡ.ΛΑΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: