Πηγές της Κομισιόν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 και δεν θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Μάλιστα άφησαν αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ και δεν απέκλεισαν ακόμη και ρήξη σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Όπως υπογράμμισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη δεν έχουν αρθεί οι διαφωνίες με το Ταμείο σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα, ενώ επισήμαναν πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα άσκησης βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό δεν απέκλειαν ακόμη και αποχώρηση του Ταμείου αν δεν βρεθεί η «χρυσή τομή».
Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, για να παραμείνει το Ταμείο στο ρπόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσει τόσο για το χρέος όσο και για τις προβλέψεις, καθώς οι δικές του έπεφταν έξω συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως το Ταμείο δεν είναι πλέον απαραίτητο.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα στο ζήτημα του χρέους, η ίδια πηγή σημείωσε πως το μόνο σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι η γαλλική πρόταση, δηλαδή η σύνδεση μεταξύ χρέους και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Euro2Day, η κομισίον, έχοντας σχετική εντολή από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να κρατήσει μια πολιτική γραμμή η οποία συμπυκνώνεται στα εξής: Το πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα πρέπει να έχει πολλές ρήτρες γιατί ούτε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση. Για τον αξιωματούχο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες: αγορές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές. Πράγμα, βεβαίως, πολύ δύσκολο, όπως άλλωστε έδειξε η εμπειρία των τελευταίων επτά ετών.
Ενδεικτικές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρώπη το ΔΝΤ είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Καθώς το ΔΝΤ αποσύρεται, στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει, να διαπραγματεύεται και να παρακολουθεί τα νέα προγράμματα βοήθειας. Φυσικά, αυτή η συνεργασία πρέπει να σέβεται πλήρως τις νομικές αρμοδιότητες των δύο θεσμών και να αποφεύγει κάθε επικάλυψη. Ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αρχίσει ήδη να εργάζονται σε ένα πλαίσιο για να δείξουμε πώς θα μοιάζει αυτή η συνεργασία», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε εκδήλωση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης.
Ο Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι η πρώτη πιθανή νέα αρμοδιότητα του ESM θα είναι ο ρόλος του ως διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ο ESM, πρόσθεσε, θα μπορούσε, επίσης, να διαχειρίζεται μία νέα δημοσιονομική διευκόλυνση, όπως μία λειτουργία μακροοικονομικής σταθεροποίησης, εάν η Ευρώπη την αποφασίσει. «Πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια του ESM θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επενδύσεων, να ανταμείβουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να συμβάλλουν στη μακροοοικονομική σταθεροποίηση γενικότερα. Αυτά τα δάνεια του ESM θα έπρεπε να αποπληρώνονται στη διάρκεια του οικονομικού κύκλου και δεν θα είχαν καμία σχέση με μόνιμες μεταβιβάσεις πόρων μεταξύ των χωρών», δήλωσε.
Τέλος, ο ESM, πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε, επίσης, να παίξει έναν ρόλο, εάν οι χώρες της Ευρωζώνης καθορίσουν ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση κρατικών χρεών, κάνοντας πιο προβλέψιμες τις συμφωνίες με τους ιδιώτες επενδυτές. «Ο ESM θα μπορούσε να προσφέρει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και να οργανώνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ανάλογα με ότι κάνει το London Club. Αυτό δεν πρέπει να έχει, ωστόσο, κάποιον αυτοματισμό, όπως μία αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων του χρέους, που θα είχε προκυκλικά αποτελέσματα», πρόσθεσε