Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Ο Βενιζέλος σφράγισε τη θέση του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Μητσοτάκη

venizelos-mitsotakis-samaras

Ο Βενιζέλος διαχωρίζει τη θέση του από τη ΔΗΣΥ και ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ

Τη θέση του από τη ΔΗΣΥ διαχώρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής σε βάρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΔΗΣΥ αποφάσισε να ψηφίσει άκυρο, δηλαδή να επιλέξουν οι βουλευτές ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα αναγράφει ότι συμφωνούν μεν με το πρώτο σκέλος αλλά όχι στο δεύτερο που αφορά τις ανώνυμες καταγγελίες. Είναι προφανές όμως ότι το ψηφοδέλτιο αυτό θα συμπεριληφθεί στα άκυρα.
Ειδικότερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφωνεί με το σκέλος της πρότασης που στρέφεται κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του Ανδρέα Ξανθού για την μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015. Εξάλλου το συγκεκριμένο κομμάτι της πρότασης της ΝΔ βασίζεται σε μηνυτήρια αναφορά στελεχών της ΔΗ.ΣΥ η οποία έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία της Novartis.
Όμως η ΔΗ.ΣΥ να διαφωνεί με το δεύτερο σκέλος της πρότασης που βασίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες εστάλησαν στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου και ενσωματώθηκαν στη δικογραφία. Οι επιφυλάξεις της ΔΗ.ΣΥ βασίζονται στο γεγονός ότι το κόμμα έχει καταγγείλει επανειλημμένως τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis και τώρα αν πει «ναι» στην πρόταση της ΝΔ θα εμφανιστεί να αντιφάσκει και να υιοθετεί ανώνυμες καταγγελίες.
Ο κ.Βενιζέλος διαφώνησε όμως δηλώνοντας:
“Στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσω κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση. Άκουσα προηγουμένως με προσοχή και συνεκτίμησα τις τοποθετήσεις των τριών εμπλεκομένων υπουργών.
Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό.
Αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζουμε με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη – σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔηΣυ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο, επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔηΣυ.
Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: